Może po prostu użytkownicy przyzwyczaili się do niskich cen
nie ma się co dziwić, dzisiaj za 5 tys można już się spokojnie przymierzać do zestawu który ogarnie 4 decki, licząc w tych 5 tys laptopa, software i kontroler, miksować już można na komórkach... itp. do PRO grania nie trzeba już żadnego PRO sprzętu lub kosztującego PRO cenę :]
Poza tym przypomina mi się ile to było jeszcze nie tak dawno narzekań na to, że DENON nie trzyma cen, "że co z tego, że dziś kupię zestaw jak za tydzień będzie on 1 tys. tańszy". Teraz jak polityka cenowa od początku roku była stabilna - to i tak źle i tak niedobrze.
nie wydaje mi się, żeby ktoś to krytykował na forum, duża ilość produktów przez te pół roku była bardzo sensownie wypozycjonowana - X1100 który w kategorii 4-kanałowe miksery bez EFX cena/jakość był bezkonkurencyjny, X-1600 jako świetna kontrpropozycja do starego już DJM700, DN-S3700 sporo tańszy, ale o podobnych możliwościach co CDJ900, przez chwilę sensowna cena za DN-S700 (999)...
jedyny zgrzyt, o czym sam pisałem - "chora" cena za X-1700
DENON nie powiedział jeszcze ostatniego słowa...
nikt nie mówi ostatniego słowa, tylko że teraz dla Denona jest w tej chwili na straconej pozycji, też już o tym pisałem, była luka na wypuszczenie CD-PLAYERA to Denon zaprezentował DN-HS5500 (bez CD, zabugowanego), była luka żeby przerwać panowanie DJM-800 to zaprezentowali megadrogiego X-1700, a przypominam jak DN-S1000 kiedyś sensownie wyceniony w swoim segmencie przerwał supremacje CDJ100, podobnie jak X-1500 zabrał sporo klientów DJM-600...
do tego to co teraz robi Pion marketingowo to jest poezja, wydawało by się że mamy zmierzch tradycyjnego grania Playery + Mikser i mega drogich playerów i ere komputera i kontrolerów, a tym czasem najdroższe CDJ-2000 sprzedają się bardzo dobrze, na eventach i w lepszych imprezowaniach CDJ-2000 to już standard...
problemem Denona w przypadku playerów jest to że on nie ma targetu dla swojego sprzętu, bo po kolei zrażał do siebie wszystkich, najbardziej tolerancyjni mobile DJ nie potrzebują już playerów, mają komputery itp. , dalej cokolwiek pisać by o świetności aktywnych platterów to nie są on aż tak dobre jak te z gramofonów a taniej wychodzi kupić 2 gramofony i dvsa niż 2 playery, DJi klubowych do siebie Denon też już nie przekona bo nie tylko nie jest riderowy, ale też stosuje jako jedyny rozwiązania inne od przyjętych standardów (np. ustawiania CUE), wreszcie oferta dla początkujący jest bardzo słaba (drogi DN-S700), a typowych kontrolerów nie ma wcale... dodać do tego ciągłe i niekończące się problemy z softem... i jest jak jest
wiem, że chłopaki z Denona zapowiedzieli coś "dużego" dla DN-S3700/DN-S1200, a 16 sierpnia zaprezentują coś nowego (strzelam kontroler), ale raczej nie spodziewam się żeby to odwróciło trendy... chociaż kibicuję, bo konkurencja jest zawsze wskazana :D