w dalszym ciągu uważam, że nie masz racji
To rozdzielmy 2 rzeczy: DJ'kę i Prezenterkę........ jednak te dwa jakże podobne zawody trzeba rozdzielić.
czy mam rozumieć, że dj nie może używać mikrofonu ? czy z definicji deejay to człowiek, który nie używa w swojej pracy mikrofonu?
Oczywiście wielu dj'ów na całym świecie nie używa mikrofonu, ale drugie tyle jednak z niego korzysta. A w przypadku naszej krajowej rzeczywistości, gdzie znaczna wiekszość ludzi z branży buduje klimat i kontakt z publiką między innymi poprzez wykorzystanie mikrofonu, jest dużą niesprawiedliwością z Twojej strony wrzucanie ich do szufladki prezenterów. Bo bez względu na to co napiszemy, ogólna opinia jest taka, że prezenter to ktoś nie tak dobry jak dj. A tak naprawde możemy się w takich rozważaniach posunąć jeszcze dalej, i tych wszystkich dj'ów którzy jeszcze do niedawna krzyczeli "jazzdaaa" i " wszystkie łapy w góre" (a są niestety i tacy co robią to nadal) możemy nazwać wodzirejami, bo w końcu w jakiś tam sposób prowokują ludzi do pewnych zachowań "tanecznych" i nakręcają zabawę.
Ja bym to jeszcze na przekór podejścia które nam przedstawiłeś, że przezenter to pracuje z mikrofonem a dj nie, wysunął taką teorię, że podział ten wymyślili ludzie którzy bardzo chcą grać i grają, ale nie posiadają umiejętności lub w ogóle nie mają warunków głosowych by z mikrofonu korzystać.
IMO to nie jest żadna wpadka. Tak miało być :)
uważam, że chcieli zrobić dobrze ale się nie udało, gdyby w ich (inzynierów projektujących to urządzenie) rozumieniu mikrofon miałby być tylko koniecznym dodatkiem, umieścili by tylko kilka gałeczek z boku, a nie tworzyli całego toru mikrofonowego.
oczywiście jak w wielu sprawach, są różne opinie i nie ma co za bardzo się nad tym rozwodzić, w szczególności że zaczyna mnie dopadać kacor po wczorajszej imprezie i chyba musze się jeszcze zdrzemnąć :)