Autor Wątek: [Peter Madd] s1200 x 2, x120, tt-1510 itd :)  (Przeczytany 1302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Peter Madd

• Człowiek DENON
    • Official Myspace
[Peter Madd] s1200 x 2, x120, tt-1510 itd :)
« dnia: 25 Grudzień 2009, 02:30:36 »
Fotki:"

Lista sprzętu:
  • Odtwarzacze: Denon DN-S1200
  • Gramofon:  Numark TT-1510 (System standardowy Numark Battle)
  • Mixer: Denon DN-X120
  • Słuchawki: Numark HF125, Denon AH-D301, Philips HP 2000, Sony MDR-V500 (połamane)
  • Torba na sprzęt ZOMO, torba na winyle  Reloop
  • Wzmacniacz: Kenwood KA400
  • Kolumny samoróbki na głośnikach Alphard
  • Laptop: ACER Aspire 5520
  • Software: Traktor DJ Studio 3, FL Studio 8

Krótki opisik:)

Ogólnie:

Sprzęt posiadam już ponad 3 miesiące w takiej postaci chociaż komplementowanie go zajęło mi ponad rok. Denony kupione w zestawie, jestem ich pierwszym właścicielem – najmłodsze z całego towarzystwa. A samych odtwarzaczach jak i o mikserze postaram się napisać recenzje w późniejszym czasie – tutaj poruszę tylko parę wątków. Ogólnie w setupie brakuje paru rzeczy ale o tym na końcu.

Odtwarzacze:
S1200 na rynku są od ponad półtora roku. Chciałem nowy sprzęt bo nie lubię używek poza tym to nie tani sprzęt (w końcu parę tysi). Zdecydowałem się na nie ze względu na stosunek możliwości/cena/jakość a gdy po wycofano ze sprzedaży S1000 (o których też myślałem)  i stworzeniu zestawu 2xs1200 i x120 byłem już zdecydowany na ich zakup. Pioneera nie brałem pod uwagę -   precyzyjność i niezawodność  to zbyt mało żeby zapłacić tak wiele. A w tej cenie z nowym to tylko jakieś CDJ200. Dobra powrót do Denonów. Teoria: pojedynczy odtwarzacz, kompaktowych rozmiarów, obsługa mp3, MIDI, pamięci USB, wbudowane efekty i takie tam. Praktyka: rozmiary jak dla mnie są w sam raz – mimo moich dużych łap nie mam problemów z dokręcaniem jogiem poza tym są przyciski pitch bend które super się sprawują. Pitch range od 4% do 100% i zmianą od 0,02% do 1% na podziałce. Efekty licząc te winylowe i scratch – aż 7/8 (nie wiem ja traktować echo/loop gdzie jednym przyciskiem możemy uzyskać 2 różne efekty), 2 hot straty/cue z możliwością robienia pętli i edycji „w locie”. Czytelny spory jak na wymiary odtwarzacza wyświetlacz z czytaniem tagów. Jeśli chodzi o mp3 – według producenta nie obsługuje VBR w praktyce występują problemy przy przewijaniu takich plików. MIDI kuleje przynajmniej z tym traktorem jaki posiadam. Wkurza też DDMM. ALE!!! Biorąc pod uwagę cenę możliwości i jakość nie dostaniemy drugiego takiego nowego odtwarzacza. Więcej w recenzji która piszę.
Ocena 8/10

Mikser:
Generalnie brakuje mi złącz XLR w nim no i 3 kanału ale to już inna sprawa. EQ wycina na całej długości – na końcu do zera. Fadery i cross – „stanowcze” tzn.  precyzyjne. Wzorowa sekcja odsłuchu, rewers crossa i płynna kontroli krzywej cięcia. Idealnie współgra z dwoma s1200 i technicznie i wizualnie. Można podłączyć na raz 4 odtwarzacze lub 2 odtwarzacze / 2 gramofony. Dobry tor mikrofonowy z 2 stopniową korekcją.  I chory zasilacz – gniazdo w mikserze wygląda jak z od karty sieciowej – jak się zjebie nie liczcie na zapasowy który jest w klubie.
Ocena 9.5/10 (0,5 za brak XLR)

Gramofon:
Totalna okazja – kupiłem go za 100 zł w idealnym stanie z systemem. Co prawda paskowy ale da się zgrywać coś tam :) W każdym bądź razie nie jest to nie możliwe. Wkurza mnie plastikowy talerz bo się giba i przeskakuje igła czasami. O dziwo mimo że pitch przy ustawieniu 0 nie odpowiada takie prędkości według lampki to nie pływa. Podejrzewam że przeczyszczenie by mu się przydało. Super do odsłuchu. Nie ma co porównywać do techów vestaxów czy rp6000 ale jak dla mnie ten dziadek wystarczy – uczę się delikatności dzięki nie mu :)
Ocena 10 z sentymentu :P

Słuchawki:
Numarki mnie mile zaskoczyły – za 50 zł otrzymujemy słuchawki z niezłym brzemieniem do pogrania w domu jak i małym klubie. Trochę małe na mój łeb ale cóż zrobić. Nie tłumią też rewelacyjnie ale w końcu to tylko 50 zł. Powiem szczerze nie dbam o nie a żadnych pęknięć ani nic nie ma. Mam je ponad pół roku. Wymienione będą nie długo.
Ocena 8/10

Denony dostałem z promocji jaka teraz jest w Hornie. Porównując je do Philipsów które teraz leżą na półce i się kurzą musze powiedzieć że są super. Super tłumienie , wyraźna góra środek i dół który jest miękki – żadna częstotliwość nie zakłóca drugiej tak jak to ma miejsce w tanich słuchawkach gdzie jak gra mocniejszy bass to o środku możemy zapomnieć. Wygodne i nie męczące uszu. W zestawie pozłacana przejściówka mały -> duży Jack i przedłużacz bo słuchawki te nie mają długie kabla – ma gdzieś koło metra z przedłużka koło 2,5. W każdym bądź razie super sprawa z tą przedłużką. Ja używam ich do stawiania pierwszych kroków w produkcji.
Ocena 9,5/10

Philipsy tak jak pisałem leżą na półce. Twardy dół ale dobra góra. Głośne. Wytrzymałe i z długim kablem co nie raz doprowadzało mnie do złości ponad 2 m. Za tą cenę do słuchania muzyki i oglądania filmów w domowym zaciszu nie znajdziemy nic lepszego. W domowym zaciszu bo do dupy tłumią i strasznie latem mi się pociły uszy w nich :P  to tak ku przestrodze.
Ocena 7/10

Sony MDR-V500 słyną z łamliwości i niestety to prawda. Dostałem je kiedyś gratis do pierwszego miksera – były używane, już raz klejone ale wtedy jeszcze nie wiedziałem co i jak i nie ograniałem tematu do końca bo zaczynałem się w to bawić. Dałem sobie spokój już z ich klejeniem - może jakaś słuchaweczka na ramie z nich powstanie. Mimo dobrego dźwięku i tłumieniu ciągle srałem w klubie kiedy mi się złamią. Na szczęście stało się to w domu. Ale za tą nutkę grozy moja ocena jest niska.
Ocena 5/10

Laptop:
Acer z dwurdzeniowym athlonem o taktowaniu zegara 1.9 GHz, 2gb ramu i 160 gigowym dyskiem. To tak w skrócie. Ostatnio mi padło wejście Line In w nim. I to jedyny problem jaki miałem z nim od dwóch lat. Aha drugi problem to taki że dysk mi się kończy ale takie czasy. Jak go kupowałem to był najlepszy sprzęt jaki mogłem nabyć za kasę jaką posiadałem. W zupełności mi wystarcza.
Ocena: 8/10(przez to wejście bo byłby max)

Torby:
Torba Zomo jest bardzo dobrze wykonana jeśli chodzi o jakość niestety zawiodłem się bo jest dość ciasna. Mało miejsca z tyłu na kable, tak samo w kieszeni która znajduje się na zewnątrz i do której możemy je tak jakby upakować wtyczki bez konieczności ich ciągłego przepychania. Problem występuje także z zasilaczem dla miksera. Z racji tego że od transformatora nie da się odłączyć żadnego kabla muszę go odpinać i chować do przedniej kieszeni co powoduje ryzyko uszkodzenia jego dziwacznej wtyczki. W przedniej kieszeni zmieścimy i ten zasilacz i klawiaturę i słuchawki więc nie jest źle. Poza tym jest wygodna – możemy ją nosić w ręku lub na ramieniu.
Ocena 8/10

Torba Reloop – kupiłem ją od Drunk`a z forum i jestem zadowolony z tego zakupu. Noszę w niej płytki słuchawki ,skromną kolekcję winyl i zero siedem :)   Wszystko mieści się bez problemu.
Ocena 10/10

Soundsytem:
W jego skład wchodzą kolumny które zrobiłem na bazie jakiś starych JVC. Wymieniłem całą przednią ściankę dorabiając ją u kolegi stolarza. Wymieniłem także zbutwiałe głośniki na głośniki firmy Alphard. Serce – głośnik LW800 jak dla mnie nie ma nic lepszego w cenie do 40 -50 zł za sztukę – porządnie wykonany, duży magnes, gumowe zawieszenie. Średnie i wysokie to jakieś podrzędne modele z tej samej firmy. Wykonałem parę sztuczek z kondensatorami i taśmą klejącą w celu zwiększenia jakości dźwięku i żywotności głośników. Kolumny obiłem najtańszą wykładziną z jakiegoś marketu budowlanego i wytłumiłem gąbką tapicerską. Na rogach od środka przybiłem koc filcowy. Całe odnowienie tych kolumn tzn. 2 sztuk ze wszystkim (głośniki, kable, końcówki, bass reflexy itp.) wyniosło mnie nie całe 200 zł. Jestem super z nich dumny i zadowolony. Aha i [beeep] mnie obchodzi zdanie ludzi którzy mi powiedzą, że pewnie hu**wo grają bo Alphard – zapraszam do mnie to się przekonacie. A jak na razie spotkałem się tylko z pozytywnymi opiniami na ich temat.
Ocena 9,5/10

Wzmacniacz:
Kupiłem go za 5 dyszek i tyle jest wart – nie ma paru nakładek na potencjometry parę przycisków nie chodzi ale gra. Brakuje mu mocy pod te kolumny. Na pewno idzie do wymiany przy większym przypływie gotówki.
Ocena 7/10

Software:
W FL`u siedzę nie długo bo ze 3 miesiące. Więc nie wiele mogę się wypowiadać. Natomiast Traktor wita na moim pulpicie już parę lat. Zaczynałem od wersji 2. Potem przesiadłem się na trójeczkę. Parę razy grałem na jakiś VDJ czy innych gównach ale dla mnie najlepszy Traktor. Od kiedy mam odtwarzacze poszedł w zapomnienie. Kiedyś używałem do grania z niego Numarka DM1050 i jakieś karty na USB. Co tu dużo mówić – skoro największe gwiazdy muzyki klubowej go używają to świadczy o czymś. Nie będę oceniać bo sumie nie ma co :)

Plany na przyszłość (chronologicznie):
-sub (już prawie gotowy – na pewno będzie na sylwestra, dwa głośniki Alphard LW 800),
-jakaś klawiaturka MIDI do produkcji bo się w to wciągnąłem,
- efektor chociaż przy braku pętli troszkę się to mija z celem więc może pomyśle o sprzedaży miksera i za pieniądze które uzbieram na efektor kupie Denon DN-X1500,
- porządny gramofon albo wzmacniacz (zobaczymy które pierwsze).

Podsumowanie:
Jak dla mnie na początek super zestaw ale wiadomo apetyt rośnie w trakcie jedzenia. Na pewno na tym nie poprzestanę więc szykują się zmiany.

Ocena ogólna: 8,5/10 bo:
- brak porządnego efektora
- 3 kanału
- porządnego ciągu dla vinylków.
Postaram się też umieścić recenzje DN-S1200 i DN-X120 do końca roku.
Pozdro!!!

www.myspace.com/djpetermadd

Offline black

• Aktywny użytkownik
Odp: [Peter Madd] s1200 x 2, x120, tt-1510 itd :)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Grudzień 2009, 02:56:28 »
brakuje mi tu w tym zestawie dobrych słuchawek bo te co masz to nie wygladaja najlepiej a ogolnie sprzecik fajny podzrawiam i zycze bezawaryjnego uzytkowania
2 x dn-s3700 + dn-x1100 + sennheiser hd 25-1

Mays

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Grudzień 2009, 03:18:05 »
Dajesz tam mamie po głowie pewnie co ?? hihihihi

Pozdro

Offline Peter Madd

• Człowiek DENON
    • Official Myspace
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Grudzień 2009, 11:45:29 »
brakuje mi tu w tym zestawie dobrych słuchawek bo te co masz to nie wygladaja najlepiej
Już się zdecydowałem na denony hp500. Czekam tylko na fundusze :)

@mays:akurat nie mamie tylko sąsiadom bo cały sprzęt mam w Krakowie na akademiku :) w domu tylko jakieś 2.1 od kompa :)

Offline black

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Grudzień 2009, 12:32:58 »
jakby co to ja mam je do sprzedania nówki co parwda bez gwaracnji bo dostałem je jako gratisy ale sprzedam taniej niz w sklepie a w słuchawkach raczej nie ma sie co psuc
2 x dn-s3700 + dn-x1100 + sennheiser hd 25-1

Offline Prophett

• Człowiek DENON
  • www.myspace.com/djhett
    • Dj Prophett
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudzień 2009, 11:24:46 »
Mój reloop mimo że ma napęd bezpośredni to jednak ma tylko 1000 g/cm zawsze musiałem dociągać :P...
DN-S3500 DN-X1500 DN-S3500   DN-HP1000
                              HP DV6750
http://soundcloud.com/dj-hett    http://www.myspace.com/djhett