Autor Wątek: [Offtop] DENON DN-X600 w super cenie! (DVS vs. MIDI)  (Przeczytany 478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krisbtm

• Aktywny użytkownik
[Offtop] DENON DN-X600 w super cenie! (DVS vs. MIDI)
« dnia: 12 Maj 2011, 17:54:09 »
Hmmm a takie pytanie - jak zachowuje się Traktor.. gdy zmienię w mikserze źródło z DVS na CD ? tzn bo chce wykorzystać kartę z dnx600 jako kartę z Traktora, ale kontrolowanego po midi przez Dn SC2000, a nie jako DVS.. i podpiąć do niego CDki..

Tzn chciałbym przełączać dowolnie DVS na CD w czasie grania.. to możliwe?

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
Odp: [Offtop] DENON DN-X600 w super cenie! (DVS vs. MIDI)
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maj 2011, 23:27:27 »
Nie powinno być z tym problemów, sam korzystam z tej funkcji dość często :)
Na 3 kanałach mam jako źródło dźwięku RPM (3 playery po MIDI (dźwięk leci po USB AUDIO).
Czasami mam taką sytuację że "zamieniam" MIDI w deckach na CD/USB a Selectorem na mikserze zmieniam z USB na Line 1/2 - (CD/USB) Dokładnie tak samo działa w przypadku DVS-a czyli bardzo dobrze, bez zarzutu.
DN 3700-1700-3700 , Denon HP1000, RPM, Win7x64SP1

Offline krisbtm

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maj 2011, 23:58:36 »
Kurcze może to tak nie zrozumiale napisałem.. więc jeszcze raz..
planuje do tego mixera podłączyć 2 cd, dodatkowo korzystać też z traktora, którym chce sterować osobnym sterownikiem (sc2000)..
Efekt jaki chce osiągnąć to: gram z cd imprezę, nagle przekręcam na jednym kanale z CD na DVS (rozumiem że to kanał karty) i dogrywam kawałek z traktora.. i tak samo potem przełączam następny kanał (na DVS), ale też bez problemu przekręcam na CD.. da się tak to ogarnąć by nie było, żadnych niespodzianek?
wiem że najkorzystniej było by kupić dnx1600 i pod 2 kanały dać cd, a pod dwa traktora.. ale brak funduszy..

apropo do czego są kanały usb 1-2 i usb 3-4 ?

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maj 2011, 01:42:22 »
Czy wiesz co to jest DVS?

SC2000 - to kontroler MIDI Prawda ?? :):)
Nie rozumiem dlaczego i po co chcesz DVS do SC2000. Wystarczy zwykłe MIDI

Żeby skorzystać z DVS-a musiałbyś mieć przynajmniej DN S1200 lub DN S3700. W tych deckach odpalasz tryb Hybrid MIDI, w X600 przełączasz właśnie na DVS. Potem odpalasz Traktora SCRATCH PRO 2 i jest Git!!!!

A w tej opcji o której Ty piszesz wystarczy że zrobisz tak:
X600 wykorzystujesz jak kartę muzyczną (USB AUDIO)
Na imprezie lecisz normalnie z CD, potem zmieniasz Selectorem na USB 1/2 lub USB 3/4 (mając wcześniej na kompie ustawionego i odpalonego T2 (czy tam cokolwiek innego :)). Dogrywasz kawałki z T2 sterowanego z poziomu SC2000. A potem zmieniasz Selectorem na CD1 lub CD 2 i koniec kropka.

W tym przypadku nie korzystasz z DVS.

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maj 2011, 18:06:53 »
krisbtm: tak jak pisze ceekay - mylisz pojęcia. Rozwiązanie typu DVS służy do grania z użyciem płyt z kodem czasowym. To co chcesz osiągnąć jest jak najbardziej wykonalne - zastosuj się do rad kolegi ceekay.

PS. Jaki to ma związek z głównym wątkiem nt. promocji? Jutro robię porządek i przenoszę :)
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline krisbtm

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maj 2011, 16:12:46 »
Dzięki za info.. dla sprostowania skrót DVS jaki używałem, określał nie Digital Vinyl System (np. Serato, Traktor Scratch) tylko tryb pracy miksera (mamy cd, phono, usb1-2, usb3-4 i DVS) na kanale..

Nie rozumiałem też do czego były właśnie te USB na selektorach..

Kaminsky - sory za off topa w tym wątku.. po prostu zastanawiałem się nad kupnem po przeczytaniu tej info i ten problem mi nagle się nasunął :)

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maj 2011, 14:19:04 »
Kristbm ale własnie DVS jako tryb pracy na kanale oznacza Digital Vinyl System :):):)
Tylko (w przypadku X600) dla lepszej i wygodniejszej pracy został włąsnie tak umieszczony, czyli przekręcasz selectora na DVS i podpinasz gramofony z płytami z kodem czasowym, lub s1200/s3700 w trybie Hybrid MIDI i masz DVS (np. Serato, Traktor Scratch, RPM, Torq)

Dla porównania w X1700 nie możesz tak łatwo i szybko przekręcić selectora na DVS i działa mikser w trybie DVS. Tylko trzeba wejść w menu miksera i tam po przestawiać 2 pozycje :D

Offline krisbtm

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maj 2011, 18:15:13 »
Czym więc różni się tryb DVS od USB 1-2 ?
Bo nie umie wyłapać właśnie tej różnicy..

Sory Kaminsky za off top

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maj 2011, 20:25:26 »
DVS - w tym przypadku używamy wbudowanego interfejsu audio, omijając zewnętrzny interfejs i całą kabelkologię. Sterowanie odbywa się z poziomu samego odtwarzacza / gramofonu, a aplikacja wie co się dzieje z utworem w danej chwili na podstawie zmieniających się sygnałów kodu czasowego (np. zmiana tempa to jest podniesienie lub obniżenie tonacji, scratch, itp.)

USB 1-2 to po prostu MIDI + wbudowany interfejs audio. Innymi słowy możemy zmapować praktycznie każdy potencjometr czy przycisk aby wysyłał sygnały i za pomocą nich sterować zewnętrzną aplikacją.

Niby podobne, ale zupełnie dwie różne zasady działania.
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline krisbtm

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maj 2011, 20:33:47 »
Dla mnie to wychodzi i tak na jeden kit.. tzn. jedyna wyczuwalna różnica to
- DVS - działanie takie samo jak z interfejsem Audio8 od Traktora Scratch, czyli timecode itp..
- USB 1/2 - mogę dodatkowo podmapować mikser..

A jak z certyfikacją tego miksera przez NI ? ma takową otrzymać ?

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maj 2011, 20:48:42 »
DVS - działanie takie samo jak z interfejsem Audio8 od Traktora Scratch, czyli timecode itp..
Bo takie jest zamierzenie. Jedyną kwestią było uproszczenie połączenia i pozbycie się zewnętrznego interfejsu.

- USB 1/2 - mogę dodatkowo podmapować mikser..
Niezupełnie - w trybie DVS interfejs działa w obu kierunkach, w USB tylko w jednym.

A jak z certyfikacją tego miksera przez NI ? ma takową otrzymać ?
Na razie wyjaśniamy tą kwestię. Ale tak czy inaczej mikser na pewno działa z Traktorem Scratch Pro 2 na PC (sam sprawdzałem), jedynie na Macach jest jakiś problem (stąd pewnie nie ma jeszcze certyfikacji).
Sklep.DenonDJ.pl

Offline krisbtm

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maj 2011, 21:22:23 »
w trybie DVS interfejs działa w obu kierunkach, w USB tylko w jednym.

Tej informacji mi brakowało :)
Dzięki wielkie za info i raz jeszcze przepraszam za śmietnik w temacie ;)
Jutro lecę do sklepu po niego :)