Jako, że jestem posiadaczem tego i owego X500, linia mojego życia natrafiła na punkt.
Skłoniło mnie to do napisania krótkiej recenzji na temat miksera Denon DN X500
Model X500 nie różni się wiele od modelu X900, są to urządzenia w pełni analogowe posiadające na swoim pokładzie cyfrowe elementy. Całość moich rozważań podzieliłem na kilka mniejszych punktów.
1. Sekcja mikrofonu.
Model X500 posiada 2 wejścia mikrofonowe. Jedno z nich to wejście XRL z możliwością podłączenia także wtyku Jack, natomiast drugie to tylko Jack.
Do korekcji dźwięku wejściowego mikrofonów mamy do dyspozycji po 4 obrotowe potencjometry na jeden z mikrofonów oraz switch pozwalający włączać wybrany mikrofon do obwodu wyjściowego miksera.
Level – siła sygnału wejściowego mikrofonu
Hi – korekcja wysokich tonów sygnału wejściowego mikrofonu,
Mid - korekcja średnich tonów sygnału wejściowego mikrofonu,
Low - korekcja niskich tonów sygnału wejściowego mikrofonu
To jeszcze nie koniec, producent zastosował w modelu X500 tzw. funkcje Talkover i Post włączane switchami.
Funkcja Talkover charakteryzuje się zmniejszeniem sygnału muzycznego lub jego całkowitym wyciszeniem, kosztem wzmocnienia w ten sposób bardziej dostrzeganego dźwięku z mikrofonu. Do regulacji służy mały potencjometr umieszczony pod płytą czołową miksera, zaraz obok wejść mikrofonowych.
Funkcja Post natomiast pozwala ominąć sygnałowi mikrofonowemu wyjście Rec służące do nagrywania Miksów. Pozwala to nagrywać swoje Miksy na żywo na imprezie, a jeśli nie chcemy dźwięku mikrofonu to nie zostanie on uwzględniony po włączeniu tej funkcji.
2. System wejść, kanałów i Equalizacji sygnału dźwiękowego.
Do dyspozycji mamy 8 wejść audio (po dwa na kanał, z czego wejście nr 1 i 3 ma możliwość przełączenia na sygnał odpowiadający gramofonom).
Zadziwiający jest tu także system Matrix, pozwalający na dowolne przyporządkowanie wejścia do odpowiadającego nam kanału. Na każdy z 4 kanałów jest także wyjścio-wejście dla standardu Faderstart, pozwalającego uruchamiać dowolny odtwarzacz pracujący w tym standardzie za pomocą pionowego Fadera na kanale lub Crossfadera. Fader.
Fader start poza podłączeniem do miksera odtwarzacza wymaga również przełączenia małego switch obok potencjometru służącego do ustalania panoramy (PAN). Jako, że również Cross może uruchamiać odtwarzacz możliwe jest to po przesunięciu jednego lub dwóch z switch obok Crossfadera (należy wcześniej przyporządkować dany kanał do odpowiedniej strony Crossa).
Kolejnym przydatnym gadżetem jest dowolne przyporządkowanie kanału do strony Crossfadera (znajdujące się zaraz pod każdym z pionowych suwaków każdego z czterech kanałów), służy do tego 3 pozycyjny switch umożliwiający przydzielenie kanału do punktu A, B lub Post Crossfadera. Ustawienie Post pozwala na ominięcie obwodu Crossfadera i puszczenie naszego sygnału wprost na wyjście miksera.
Jesteśmy nadal przy Crossfaderze, posiada on również możliwość regulacji charakterystyki cięcia poziomego suwaka w płynnej charakterystyce między trzema stanami jego pracy. Potencjometr do regulacji konturu leży zaraz po lewej stronie Crossfadera.
Wracając do naszych kanałów, każdy z nich posiada możliwość regulacji czułości wejścia, regulacji tonów wysokich, średnich i niskich wraz z ich kompletnym wyciszaniem (namiastka funkcji kill). Dodatkowo umieszczony został element pozwalający ominąć Equalizacji i tym samym pozwala na zwiększenie potencjału naszej kreatywności.
Każdy z kanałów poza wyżej wymienioną funkcją posiada również niezależny system odsłuchu kanału 1 – 4 oraz wyjścia oznaczony jako CUE. Pozwalając tym samym na dowolną kontrolę sygnału.
Pyzatym każdy z kanałów posiada 60 mm Fader, który może być wymieniony na jego obrotowy odpowiednik oraz dwunasto diodowy wskaźnik poziomu głośności dla użytego wejścia audio. To na razie tyle w tej jakże ogromnej kwestii.
3. Wejścia, wyjścia efektów
Model X500 pozwala na współdziałanie z nim zewnętrznego efektora/Samplera.
Odpowiedni dla niego zestaw wejść i wyjść znajduje się pod górną płytą miksera, gdzie złącza są w standardzie Jack. Do obsługi jak i korekcji nasycenia efektu mamy dwa potencjometry i dwa switche. Jeden z potencjometrów odpowiada za regulację nasycenia efektu, drugi zaś za wybór wejścia z jakiego ma być przetwarzany sygnał. Switche natomiast pozwalają włączyć obwód działania efektora i odsłuchiwać działanie efektu bez wcześniejszego wysyłania go na wyjście.
4.System odsłuchu.
Jak wcześniej wspominałem na każdy kanał przypada możliwość jego niezależnego odsłuchania, dodatkowo odsłuchu sumy (switch na wyjściu master). Funkcja Split Cue służy do podziału odsłuchiwanego dźwięku (kanał słyszymy na jednej ze słuchawek, natomiast sumę na drugiej). Pozostaje jeszcze płynna regulacja głośności słuchawek.
5. System wjść.
Wyjścia, do dyspozycji mamy dwa rodzaje wyjść głównych są to odpowiednio XRL oraz popularne w większości sprzętu audio Chinch. Za regulację głośności odpowiada podświetlany na czerwono w ciemności potencjometr, możliwe jest także ustawienie interesującej nas panoramy lewego i prawego kanału potencjometrem znajdującym się zaraz pod głośnością.
Całość dopełnia podwójne dwunasto-diodowe odwzorowanie wartości wychodzącego sygnału audio. Co do rodzaju wyjść to XRL są zbalansowane, Chinch nie zbalansowane, dodatkowo mamy możliwość obcięcia sygnału o 10dB jak i puszczenie całej sumy w systemie Mono za pomocą dwóch dwupozycyjnych switch umieszczonych zaraz w obrębie wyjść miksera. Wyjście Rec tylko w standardzie Chinch oraz Booth jako tylko wyjścia Jack, które zaraz opiszę.
Booth jest to wyjście dla odsłuchu, który zazwyczaj znajduje się na imprezach.
Mamy możliwość wyboru każdego z odsłuchiwanych kanałów lub sumy, umieszczona jest także regulacja jego głośności, całość znajduje się zaraz we wschodniej części miksera powyżej regulacji nasycenia efektu i obok regulacji wyjścia Master.
Dopełnieniem jest zastosowanie w mikserze wyjścia przygotowanego specjalnie dla Subwoofera lub urządzenia stroboskopowego działającego na sygnale niskich częstotliwości. Wyjście to znajduje się poniżej wyjścia Booth, obok wejść i wyjść efektora. Mamy tutaj także możliwość regulacji zadowalającej nas częstotliwości sygnału jaki ma się wydostać na tym wyjściu.
Myślę, że to tyle kwestii dotyczącej tego modelu miksera. Użyłem tutaj za bardzo fachowego języka, ale myślę że każdy zrozumie co chciałem przekazać.
Wady:
- nie nadaje się pod decki (za wysoki jak dla nich),
- brak efektora (choć to i czasem zaleta),
- zastosowanie plastykowych przycisków (drażniące czasem),
Zalety:
- możliwość montażu, jak i swobodnej pracy,
- większość ważnych funkcji jak i przycisków podświetlana kolorowymi diodami,
- wygodne w pracy pokryte gumą potencjometry,
- wygodny w działaniu system Matrix,
- możliwość wymiany Faderów bez ingerencji w punkty gwarancji (choć większość producentów już to oferuje)
Zapraszam również do wspólnych rozważań na temat tego miksera.
Jeśli jednak coś ubiegło mojej uwadze, bądź przeoczyłem/zapomniałem, nie opisałem proszę o informację.