Autor Wątek: Skaczący słupek poziomu przy wyłączaniu miksera  (Przeczytany 387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moreno

• Użytkownik
  • **
Skaczący słupek poziomu przy wyłączaniu miksera
« dnia: 18 Wrzesień 2011, 21:13:22 »
Witam.
Zauważyłem, że w moim mikserze występuje pewna przypadłość - jak go wyłączam to słupek poziomu sygnału potrafi raz podskoczyć na wysokość 3-4 czerwonych diód, czasami na drugim, a czasami na trzecim kanale (a na tych właśnie mam podpięte gramofony) ale nie wiem od czego to zależy na który słupek wypadnie. A wygląda to tak jakby na tym kanale nagle pojawiał się jakiś sygnał.
Jestem pewien, że to nie wina gramofonów - zarówno przy ich włączaniu jak i wyłączaniu słupki poziomu cały czas "milczą". Z resztą przecież w technicsach nie ma żadnych udziwnień i sygnał z wkładki leci prosto na chinche.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje i czy jest to usterka w urządzeniu czy to po prostu bug w sofcie, ale bardzo mnie to drażni.  I chociaż w momencie wyłączenia żadne dźwięki z miksera się nie wydobywają, i nic nie "pyka" w kolumnach (a kilka razy tak dla sprawdzenia wyłączałem mikser przed ściszeniem wzmacniacza), to jestem zaniepokojony.

Powiedzcie co o tym myślicie.
Technics SL-1210MK5    DENON DN-X1700    Technics SL-1210MK5
SHURE Whitelabel        Sennheiser HD25-C II       SHURE Whitelabel

Offline Noise Project

• Użytkownik
  • **
Odp: Skaczący słupek poziomu przy wyłączaniu miksera
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Wrzesień 2011, 08:06:47 »
Jeśli cie to niepokoi to serwis, a jak nie przeszkadza, to niech sobie tak jest. Miksera ci to nie zepsuje.

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Wrzesień 2011, 12:16:47 »
Jest to charakterystyka wejść PHONO (o bardzo wysokiej czułości) i jest to normalne - w każdym mikserze tak się dzieje, o ile domyślnie ustawione są wejścia PHONO. Jeśli nie używasz tych wejść możesz zminimalizować to używając zaślepek sygnałowych (dołączonych do miksera) na wejściach PHONO (zresztą w nowym mikserze standardowo powinny się one tam znajdować.
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline Moreno

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Wrzesień 2011, 11:39:32 »
Jeśli nie używasz tych wejść możesz zminimalizować to używając zaślepek sygnałowych (dołączonych do miksera) na wejściach PHONO (zresztą w nowym mikserze standardowo powinny się one tam znajdować.
To weź ich nie używaj ... a do czego ja te gramofony podepne? :)

A tak na poważnie to dzięki za odpowiedź. Uspokoiłeś mnie.
Faktycznie na 1-szym i 4-tym kanale te słupki nigdy się nie zapaliły przy wyłączaniu miksera, a tam też ustawione mam na Phono (te zielone diody cd jakoś mnie drażniły, a i tak przecież planuję zakup kolejnej pary gramofonów).
Ale to zapewne dlatego, że gainy tych wejść mam skręcone na -nieskończoność.

Dobra, problem wyjaśniony.
A tak przy okazji - nie wiecie może czy będzie jeszcze jedna aktualizacja softu? I gdzie w razie czego można składać swoje sugestie co do zmian/poprawek?

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Wrzesień 2011, 12:26:58 »
A tak przy okazji - nie wiecie może czy będzie jeszcze jedna aktualizacja softu? I gdzie w razie czego można składać swoje sugestie co do zmian/poprawek?
Ale co byś chciał poprawić?
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline Moreno

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Wrzesień 2011, 05:02:02 »
Chciałbym mieć możliwość płynnej regulacji czasu efektu za pomocą  knoba parameter.
Mogłaby być opcja wł/wył takiej regulacji. Na przykład dla przycisku Parameter On/Off oprócz wyboru Isolator Filter/Crossover Filter/Through mogłaby być jeszcze opcja Time (lub jakoś tak).

A po co to?
Do zastosowania w efektach Trans, Filter i Phaser.

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Wrzesień 2011, 05:12:17 »
Przycisk zmiany TIME przy każdym z efektorów nie spełnia swego zadania (zmiany sposobu regulacji efektu z liczby uderzeń na milisekundy)? Fakt regulacja następuje poprzez przyciski BEAT, a nie potencjometr, ale nie można mieć wszystkiego ;)
Sklep.DenonDJ.pl

Offline Moreno

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrzesień 2011, 12:55:35 »
A ja bym właśnie chciał, ale nie wszystko, tylko tą możliwość regulacji time tym knobem :)
Bo skoro to mikser z własnym softem to można za jego pomocą pozmieniać w tym mikserze dosłownie wszystko, o ile ma to jakieś sensowne uzasadnienie. Mam rację?

Offline Tom Butcher

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Wrzesień 2011, 08:05:02 »
u mnie w x1600 nic takiego nie wystepuje. Zadne slupki nie skacza. natomiast jak wysoko
Jeśli nie używasz tych wejść możesz zminimalizować to używając zaślepek sygnałowych (dołączonych do miksera) na wejściach PHONO (zresztą w nowym mikserze standardowo powinny się one tam znajdować.
To weź ich nie używaj ... a do czego ja te gramofony podepne? :)

A tak na poważnie to dzięki za odpowiedź. Uspokoiłeś mnie.
Faktycznie na 1-szym i 4-tym kanale te słupki nigdy się nie zapaliły przy wyłączaniu miksera, a tam też ustawione mam na Phono (te zielone diody cd jakoś mnie drażniły, a i tak przecież planuję zakup kolejnej pary gramofonów).
Ale to zapewne dlatego, że gainy tych wejść mam skręcone na -nieskończoność.

Dobra, problem wyjaśniony.
Jest to charakterystyka wejść PHONO (o bardzo wysokiej czułości) i jest to normalne - w każdym mikserze tak się dzieje, o ile domyślnie ustawione są wejścia PHONO. Jeśli nie używasz tych wejść możesz zminimalizować to używając zaślepek sygnałowych (dołączonych do miksera) na wejściach PHONO (zresztą w nowym mikserze standardowo powinny się one tam znajdować.

zaślepki muszą byc bo w innym przypadku przedwzmacniacz będzie nie zwarty do masy  i będzie brumial.

Offline Tom Butcher

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Wrzesień 2011, 08:07:46 »
co do słupków w moim x1600 nigdy to nie wystąpiło przy rożnych ustawieniach. Moim zdaniem to nie jest normalne. Ale mikser faktycznie raczej się nie zepsuje.

Offline Moreno

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Wrzesień 2011, 17:28:39 »
a ja dzisiaj zrobiłem mały test na szumienie/brumienie.

Line1 - brak zaślepek (zdjąłem je specjalnie do tego testu)
Line2 - gramofon
Line3 - gramofon
Line4 - zaślepki obecne

Wszystkie linefadery w dół, level-e (gainy, trimy czy jak tam inaczej) na max, master na max, wzmacniacz na max, no i pokolei podnosiłem i opuszczałem linefader (też na max :) ) każdy z osobna i nasłuchiwałem na jakim kanale jak bucy.
Może i sposób jest głupi, ale ze względu na te audiofilskie preampy i ich wysoki stosunek sygału do szumu (89dB), musiałem wszystko dać do oporu żeby cokolwiek było słychać :)

Najcichszy był line4 - szum i delikatne wręcz subtelne brumienie (-50dB na słupkach mastera).
Nieco wyżej uplasowały się line2 i line3 - sam szum nieco głośniejszy, brumienie bez zmian (-40dB).
Line1 był najgłośniejszy ale zdecydowanie w nim szumiało, brumienie bardzo słabo słyszalne (-35dB).
Na słupkach kanałowych nic się "nie działo" bo poziom "dźwięku" był dla nich wciąż za niski :)

...a propos skakania przy wyłączaniu. Jak skręce levele na min to nic nie ma brawa podskoczyć, nawet przy poweroff

Offline Moreno

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrzesień 2011, 15:26:00 »
Dobra mili Panowie, problem ze skaczącymi słupkami całkowicie i na zawsze rozwiązany :)

Ostatnio mikser zaskoczył mnie kolejnymi nowymi "efektami świetlnymi" przy jego wyłączaniu, ...nie no, tego już za wiele - pomyślałem - dzwonię do serwisu.
I teraz tutaj należą się przeprosiny dla admina, pana Kaminskiego, że częściowo zlekceważyłem jego wypowiedź w tym wątku, za co przepraszam.
Z rozmowy z panem Andrzejem Kmiecikiem wynika, że skaczące słupki czy migające podświetlenia knobów EQ (a to właśnie ten nowy efekt) to normalne przy wyłączaniu miksera, bo w takim momencie wszelki prąd (np. z przedwzmacniaczy gramofonowych) ulega rozładowaniu i może się zdarzyć, że gdzieś tam powstaje impuls w postaci zapalenia się diód (czy to na słupku mocy czy podświetleniu knobów). Owszem, podczas włączania lub ciągłej pracy takie anomalie wskazywałyby na usterkę, ale przy wyłączaniu nie ma podstaw do obaw, że coś jest nie tak.
Oczywiście pan Andrzej wyjaśniał to bardzo profesjonalnie, nie tak jak ja powyżej :)

Tak więc, gdyby ktoś z posiadaczy denonów zauważył w swoim sprzęcie podobne "fajerwerki" przy wyłączaniu, to nie martwcie się - to normalne i nie ma powodów do paniki. ;)

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Wrzesień 2011, 15:59:29 »
Cieszę się, że ostatecznie sprawa się wyjaśniła i Twoje wątpliwości ostatecznie zostały rozwiane. Jeśli zaś chodzi o moją osobę to nie czuję się urażony, więc nie masz za co przepraszać :)
Sklep.DenonDJ.pl