W pierwszym przypadku wygląda mi to raczej na uszkodzenie konkretnego egzemplarza, a nie bug softwareowy. W mikserze jest opcja uśpienia (przygaszenia) wyświetlacza, jeśli przez ok. 10 min. nie została wykonana żadna czynność (ruch potencjomterem, faderem, itp). Jeśli jednak takowa czynność zostanie wykonana wyświetlacz od razu się wybudza. W swoim egzemplarzu nie zaobserwowałem żadnych anomalii. Szkoda, że brak jakiejkolwiek informacji na temat tego w jaki sposób mikser został wprowadzony w ten stan i czy to się powtórzyło.
W drugim przypadku wydaje mi się, że chodzi o chwilowe wyciszenie/przerwanie odtwarzania utworu. Wydaje mi się jednak, że wina nie leży po stronie samego miksera, a aplikacji, którą obsługuje. Przycinanie takie jest skutkiem tego, że program mimo najwyższego priorytetu w systemie się zamula (najczęstszą przyczyną takiej sytuacji jest inna aplikacja działająca w tle - np. antywrus). Sposobem na coś takiego jest optymalizacja systemu (wyłączenie wszystkich zbędnych apliacji i procesów w tle, a nawet postawienie drugiego "czystego" konta użytkownika, albo jeszcze lepiej - drugiej, niezależnej kopii systemu operacyjnego).