Autor Wątek: Dnx-1600 rec out -10 DB - HELP ME :)  (Przeczytany 1671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline soliss

• Aktywny użytkownik
Dnx-1600 rec out -10 DB - HELP ME :)
« dnia: 23 Luty 2011, 21:54:29 »
Słuchajcie mam takie pytanie czy da się cos zrobić aby wyjście rec out podawało sygnał na poziomie 0db ?

Chciałem coś nagrać na tym mikserku, ale na wyjściu rec out  poziom głośności jest dramatycznie niski (w instrukcji napisane -10db) a nie chcę trima ustawiać na +10 db bo to bez sensu jechać na przesterach
Drugie wyjście master leci do wzmacniacza i tam mam regulacje za pomocą master level (ale na rec out to już nie działa). Trochę mnie to poirytowało bo w pionku nie mam takiego problemu oba wyjścia są regulowane master volume i jest git a tu jakieś dziwactwo bynajmniej dla mnie.

Ceekay napisz proszę jak ty ten temat rozwiązujesz na dnx 1700 ?

Napiszcie proszę co tu zaradzić, bo widzę że setów ładnie to się tak nie nagra.

Offline Marked_One

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • DENONDJ - Use It. Live It.
Odp: Dnx-1600 rec out -10 DB - HELP ME :)
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2011, 22:02:50 »
Zobacz do instrukcji, osobiście nie jestem obadany w tym modelu, ale powinna tam się znajdować możliwość regulacji siły sygnału wyjściowego na wyjściu REC.
DENON DN-X500 + DN-HD2500 + DN-HP1000

Offline soliss

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Luty 2011, 22:15:10 »
W presetach  jest ustawienie ale dla Digital out dla rec out niestety nie.
Dziwi mnie to trochę poniewarz w instrukcji jest napisane Rec out -10db, maxymalnie +10 DB.

Moge ustawić trima od kanału na +10db więc na wyjsciu rec out wyjdzie wtedy 0db ale to bez sensu, wzrasta wtedy poziom szumu.

Przy trimie ustawionym na maxa przy na phono (adapter podłączony i uziemiony) jeden kanał bzyczy( niezaleznie czy podłącze . Miałem wizje żeby pozgrywać trochę 12" ale to bzyczenie w momentach ciszy i dużym nagłośnieniu wrażliwe ucho usłyszy. Myślałem że może coś nie tak z kablem, może systemem, ale oczywiście na konkurencji wszystko gra i grało od lat bez żadnego ale.

Nie wiem co o tym myśleć ale jakoś mi się to wszystko nie podoba :(
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2011, 22:26:31 wysłana przez soliss »

Offline mts89

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Luty 2011, 00:36:52 »
A masz wolne wyjście Booth? Odsłuch możesz oddzielnie regulować więc możesz podłączyć do tego wyjścia.
2x dn-s1200 + dn-x120+ dn-x1600 + sennheiser hd25-1 II + MacBook Pro + NI Traktor Kontrol X1
http://soundcloud.com/moretunes
http://www.myspace.com/moretune5

Offline soliss

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Luty 2011, 12:43:11 »
A masz wolne wyjście Booth? Odsłuch możesz oddzielnie regulować więc możesz podłączyć do tego wyjścia.

Gdyby było na cinch to by nie było problemu ale nie jest :(

Offline Marked_One

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • DENONDJ - Use It. Live It.
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Luty 2011, 16:48:29 »
Co za problem, dokup przejściówkę z żeńskiego RCA na duży Jack (np. takową).
DENON DN-X500 + DN-HD2500 + DN-HP1000

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Luty 2011, 17:04:42 »
Ja w 1700 mam takie opcje:
USB Audio Setting
1 OutputSourceSelect
->1 USB1 / USB2 Non, CH1, CH2, CH3, CH4,Master, Rec, MicMaster
->2 USB3 / USB4 Mic
->3 USB5 / USB6 CH2
-> USB7 / USB8 CH3
2 Output Level VR -20dB to +20dB |0dB
3 CH Input Level VR -20dB to +20dB |-6dB
4 Mas Input Level VR -20dB to +20dB |-6dB
5 Cue Input Level VR -20dB to +20dB |-6dB
Wydaje mi się że powinieneś mieć coś podobnego
Poczytaj w instrukcji i obczaj dokladnie albo wstaw tu na forum Print screena z Tabelki "Preset Items and Data" - mam nadzieję że takowa tabelka jest :)

Ja mam inny problem z nagrywaniem (a niechce standardowo przez wyjście z miksera i wejście mikrofonowe w lapku :D:D:D) niestety i nie wiem jak się do tego zabrać, a mianowicie wypuścić sygnał z miksera przez USB AUDIO i nagrać czy to przez Audacity czy Adobe Audition korzystając z ASIO Denona. W przypadku gdy gram ze sticków USB to nagrywa się rewelacyjnie, ale gdy mam użyte ASIO Denona przez RPM, to już nagrywać na Audacity/AA się nie da bo ASIO już zajęte. Jest podobne jakieś obejście ale jeszcze nikt mi dokladnie tego nie opisał :(
DN 3700-1700-3700 , Denon HP1000, RPM, Win7x64SP1

Offline soliss

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Luty 2011, 20:20:08 »
ceekay czy ja dobrze wyczytałem kontekst, można dźwięk wyprowadzić i nagrywać przez kabel USB podłączony z miksera do PC ?

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Luty 2011, 21:39:41 »
No tak :)

Offline soliss

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Luty 2011, 22:34:00 »
hmm. no popatrz codziennie sie człowiek czegoś uczy. To może pociągne troche ten temat.

Jak jest jakosc dzwieku wypuszczanego przez USB ? czy to jest odpowiednik wyjścia cyfrowego czyli sygnał leci bezstratnie ?  Nie mam teraz kabla USB wiec zapytam jeszcze czy na komputerze musze jeszcze instalować coś w stylu sterownika ? Napisz proszę coś więcej. Zaciekawiłeś mnie tym tematem :) Pozdrowionka

Offline soliss

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Luty 2011, 09:44:32 »
hmm. no popatrz codziennie sie człowiek czegoś uczy. To może pociągne trochę ten temat.

Jak jest jakość dźwieku wypuszczanego przez USB ? czy to jest odpowiednik wyjścia cyfrowego czyli sygnał leci bez stratnie ?  Nie mam teraz kabla USB wiec zapytam jeszcze czy na komputerze musze jeszcze instalować coś w stylu sterownika ? Napisz proszę coś więcej. Zaciekawiłeś mnie tym tematem :) Pozdrowionka

OK :) poczytałem manual i rzeczywiście działa. Z tym nagrywaniem przez USB to dobry temat bo nie trzeba mieć dobrej karty dźwiękowej w komputerze żeby nagrać mix w porządnej jakości, karta wbudowana jest w mixer i komputer ją bez problemu wykrywa.

hmm.. Ależ ta technika idzie do przodu. Z drugiej strony w obecnych czasach nie kupujemy już mikserów  tylko komputery. Wszystko oparte jest na wewnętrznym oprogramowaniu każdy ruch fadera praktycznie opiera się o oprogramowaniu. Minus nasunął mi się taki że w przypadku kiepskiego softu nie możemy mówić że sprzęt jest dobry. ale to już dłuższa polemika.

Takie pytanie do Userów Denona 1600 - nie denerwują was diody led ?, jak dla mnie tak daja po oczach że aż boli...

Offline Tom Butcher

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Luty 2011, 14:05:58 »
napiszesz jak to zrobić . Tzn nagrywać przez USB. Trzeba coś w mikserze ustawic wejścia wyjścia. Gram z DVS traktor scratcha. Oraz czy można w końcu regulować to wyjście rec w mikserze

Offline mts89

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Luty 2011, 19:57:21 »
Takie pytanie do Userów Denona 1600 - nie denerwują was diody led ?, jak dla mnie tak daja po oczach że aż boli...

Dokładnie na to samo zwróciłem uwagę, kiedy pierwszy raz go odpaliłem. Spokojnie mogłyby być o połowę ciemniejsze ;D
2x dn-s1200 + dn-x120+ dn-x1600 + sennheiser hd25-1 II + MacBook Pro + NI Traktor Kontrol X1

Offline Tom Butcher

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Luty 2011, 21:50:06 »
Mnie tam nic nie razi . Filmy macie i czepiacie się na sile. Lepiej napiszcie jak rozwiązać problem ze słabym sygnałem igieł jak i  rec.

Offline mts89

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Luty 2011, 22:20:26 »
Hehe jak juz tak czepiamy się na siłe to powiedzcie mi czy u Was też pokrętła w EQ mimo że są ustawione na zapadce  to nie są ustawione idealnie w pion? :D

Offline tomekxxx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Marzec 2011, 12:54:43 »
poruszony został temat nagrywania przez wyjście USB. Ktoś jest w stanie opisać jak to zrobić?
Niby pierdoła ale jednak warto wiedzieć jak to zrobić. Udało mi się wprowadzić sygnał z kompa do denona przez usb jednak w drugą stronę niestety nie chciało działać.
Z góry dzięki za pomoc.

Offline soliss

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Marzec 2011, 20:47:09 »
poruszony został temat nagrywania przez wyjście USB. Ktoś jest w stanie opisać jak to zrobić?
Niby pierdoła ale jednak warto wiedzieć jak to zrobić. Udało mi się wprowadzić sygnał z kompa do denona przez usb jednak w drugą stronę niestety nie chciało działać.
Z góry dzięki za pomoc.

Instalujesz sterownik Asio, instalujesz program do nagrywania następnie w programie do nagrywania wskazujesz jako urządzenie dźwiękowe z którego chcesz nagrywać -  sterownika Asio Denona i odpalasz nagrywanie.

Oczywiście przed włączeniem programu odpal mixer i ma działać.

tez się zastanawiałem na początku jak to zrobić ale zajęło mi to ze wszystkimi testami i przeczytaniem tego tematu w instrukcji max 10 min więc i Tobie na pewno sie uda :)

Offline tomekxxx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Marzec 2011, 11:15:52 »
Dzięki za pomoc. Dzisiaj sobie sprawdzę przy okazji wgrywania nowego oprogramowania:)

Offline PTK

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Marzec 2011, 21:46:35 »
Podłączę się do tematu. Czy ktoś jest w stanie polecić jakiś dobry programik do nagrywania właśnie przy użyciu  kabla usb bo przez złącze mikrofonowe to szału ni ma. Pozdro!
DENON DN X1600 + 2xCDJ900 + SONY MDR V700

Offline tomekxxx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Marzec 2011, 22:08:06 »
Z tego co ja się orientuję najpopularniejsze programy do nagrywania to Cool Edit Pro lub Audacity.

Natomiast ja jakoś nie mogę sobie poradzić z tym nagrywaniem. Robię wszystko krok po kroku jak w instrukcji i dźwięk nie chce wchodzić przez USB do kompa. Przewiduję że to coś z kompem więc kontrolnie sprawdzę jeszcze na komputerze z innym systemem operacyjnym niż nieszczęsna vista.

Offline PTK

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Marzec 2011, 00:43:05 »
zainstalowałem audacity, ale w ustawieniach widzi tylko DENON DJ series usb audio, a nie widzi asio.

Offline tomekxxx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Marzec 2011, 10:59:39 »
Mam dokładnie ten sam problem

Offline soliss

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Marzec 2011, 13:24:21 »
Odnośnie programu to ja akurat od prawie 10 lat do zapisu używam aplikacji Sound Forge.

W opcjach programu wybieram device audio: denon dj..... (dokładnie nie pamiętam ale jest denon więc o to chodzi) i na wskaźnikach mam już sygnał z miksera. Dźwięku w głośnikach podłączonych do karty dźwiękowej to nie mam, to jak się domyślam ze względu na to ze w użyciu jest karta denona. Jak powinno być inaczej to niech ktoś kto ma większa wiedzę to sprostuje.

Nagrywanie przez USB to cikawa opcja, nie nagrywa zadnych szumów, które do tej pory dało sie usłyszeć przy nagrywaniu za pomoca wejścia Line in na całkiem niezłek karcie dźwiękowej więc podoba mi sie ta opcja.

Co najważniesze jak ktoś ma Laptopa i nagrywa przez USB to może być pewny że jakość będzie 1000 razy lepsza niż przez wejscie analogowe które oferuje laptop.

Offline tomekxxx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Marzec 2011, 13:31:29 »
Wszystko zrobiłem zgodnie z Twoim wcześniejszym opisem. Może coś poprzestawiałem w ustawieniach mixera.
Soliss, może mógł byś zimportować ustawienia swojego mixera wrzucić na jakiś serwer i podesłać linka, lub opisać jak masz ustawione presety wyjścia usb?

Pit

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Marzec 2011, 16:53:08 »
Na kompie instalujesz ster ASIO
Podłączasz mikser kablem usb do kompa
Mikser MUSI być ustawiony na USB B
W utylity ustawiasz tak:
USB AUDIO - AUSBASSGN - CH
OUT SEL - USB 1/2
                       CH1
OUT SEL - USB 3/4
                       CH2
OUT SEL  - USB 5/6
                        CH3
OUT SEL - USB 7/8
                        CH4

PRESET -DVS ( NA WSZYSTKICH KANAŁACH)

SYSTEM - FS 44.1khz (TEN LUB DRUGI PARAMETR USTAWIASZ TYLKO  POD USB A)
DIGITAL OUT - 44.1khz

Osobiście polecam program Presonus Studio One Pro
jest to kombajn ale ja wykorzystuję go tylko do zgrywania vinyli
ma niesamowite opcje sterownika asio
można jednocześnie nagrywać z kilku adapterów
można ustawiać nagrywanie z jednoczesnym odsłuchem (in+out)
można też ustawić nagrywanie seta tak by program reagował na crossa

Tak na marginesie
nagrywanie kabelkiem liniowym też jest dobre jakościowo
warunek jest jeden - dobra karta muzyczna
ale po co nam liniowe skoro mamy usb :)

Offline tomekxxx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Marzec 2011, 22:33:35 »
No i kicha po maksie. Sprawdzałem na 2 komputerach i 3 programach do nagrywania. Zrobiłem wszystko według instrukcji i w dalszym ciągu nic. Albo ja coś robię źle albo trafił mi się wadliwy model.
Ustawiam presety tak jak zostało to wymienione powyżej. wpinam kabel usb, odpalam program. Wybieram sterowniki input i output denona (mam zainstalowane ASIO 2.1) i nic. Żaden z peaków nawet nie drgnie mimo że na mixerze dochodzą do +2.

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Marzec 2011, 22:55:45 »
Na jakich programach sprawdzałeś?

Na mixerze musi być OUT tak jak pisał PIT

Przeslij mi na adres claudiush78(AT)gmail.com, pdf z instrukcją do x1600 OK?

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Marzec 2011, 23:42:11 »
No dobra znalazłem na sieci
zrób tak
1. Podłacz kabelkiem USB mikser z Laptopem
2. Odpal laptopa wpisz hasło jak masz ;)
3. Odpal mixer w trybie USB A
4. Utility ->System Setting ->Sampling Frequency 44.1kHz / 48kHz / 96kHz -> 96kHz Ustaw na 44.1 :)
5. Odpal mixer w trybie USB B
6. Sprawdź w aplikacji DENON DJ ASIO Driver czy masz wyświetlone X1600 i czy jest odptaszkowane :)
7. Odpal Audacity
8. CTRL+P (preferences)
a) w menu Device znajdz podmenu Nagrywanie z listobxa Device wybierz DENON DJ USB AUDIO (pisze tak bo nie mam teraz odpalonego swoje mixera),
b) w menu Jakość Default Sample rate ustaw na 44100 i Default Sample format na 24 bity
Kliknij OK

Tera mixer i znowu troche strzelam bo nie mam podpiętego (syn śpi :) a uwielbia kręcić talerzem i pokrętłami)
1. Utility -> 1. Audio Setting -> 7 USB Audio Setting -> 2 OutputSourceSelect 1 USB1 / USB2  standardowo ustawione na Master
 Source Selector ustaw na kanałach na takie źródło dźwięku jak masz : zakładam że masz podpięte na kanale 1 deck 1 to ustaw na Line 1, analogicznie na kanale 2 deck 2 ustaw na Line 2

Wciśnij nagrywanie w Audacity wciśnij Play na decku  ---- nagrywa się??
Jeżeli nie to zmień  w mixerze OutputSourceSelect na REC ---

Wciśnij nagrywanie w Audacity wciśnij Play na decku - nagrywa się??

Powyższe opcje są w przypadku gdy grasz z decków (CD/USB MODE)
Jak w DVS to jeszcze będzie inaczej :)
Mam nadzieję że pomogłem :)

Offline tomekxxx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Marzec 2011, 00:50:21 »
Dziękuję bardzo:)
Powinienem postawić Ci piwo za pomoc:)
Mało nie pozjadałem wszystkich rozumów a wystarczyło tylko wedle Twoich wskazań przestawić OutputSourceSelect - USB1 / USB2 na REC i wszystko śmiga.
Jeszcze raz dziękuję.

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Marzec 2011, 01:13:54 »
Dziękuję bardzo:)
a proszę :) proszę :)
Powinienem postawić Ci piwo za pomoc:)
może kiedyś się napijemy... Jakby co mam to na forum że się zadeklarowałeś :):)
..... albo trafił mi się wadliwy model.
krótko mówiąc..... Nie wadliwy model :D:D:D: co ?

PS zrób upgrade do ASIO 2.2 :) bo już trochę czasu jest dostępny :)

Offline PTK

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Marzec 2011, 18:07:23 »
Faktycznie po przestawieniu ustawień na rec wszystko śmiga jak trzeba, ale są momenty, gdy w trakcie nagrywania dźwięk zaczyna lekko "pierdzieć" nie wiem czy to przez myślenie procka w kompie, czy trzeba jeszcze coś ustawić.

Pit

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Marzec 2011, 21:51:29 »

może dałeś za duży sygnał z levela (ja maksymalnie ustawiam na 75% a w programie do nagrywania nic nie ruszam jeśli chodzi o głośność nagrywania)
a jeśli tylko,jak wciśniesz rec i ci pierdzi to pewnie wina kompa
a odsłuch na kompie bez nagrywania leci normalnie?
to znaczy tak jak byś słuchał vinyla bez nagrywania przez ten program

« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2011, 22:00:19 wysłana przez Pit »

Pit

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Marzec 2011, 11:51:38 »
Zobacz jeszcze to

http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

ściągnij i odpal ten program i zobacz jak się zachowuje przed i po odpaleniu mixera
jeśli będziesz mieć to co na drugim obrazku to wina leży po stronie kompa
ja miałem problem z czymś innym ale związany z mixerem
format "c" i po problemie (wiem że to dość radykalny sposób ale dla mnie najszybszy)

Offline PTK

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Marzec 2011, 19:08:41 »
dzięki za namiar na tą aplikację. faktycznie po podłączeniu miksera pod kompa na wykresie pojawiają się czerwone kreski do 2000 - 4000ms. jeszcze korzystam z rekordboxa więc kabel lan może generować podwyższone wartości. zobaczę jeszcze jak dłużej się ponagrywa materiał i jak wygląda wykres w momencie pojawienia się zakłóceń. 

Offline tomekxxx

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Marzec 2011, 16:01:52 »
To z pewnością wina kompa. U mnie wszystko śmigało jak złe, natomiast po podpięciu do lapka kolegi pojawił się przester. Okazało się że z niewyjaśnionych przyczyn sygnał na jego laptopie był silniejszy o jakieś 8-10 dB. Pewnie to kwestie ustawień systemowych ale nie chciało mi się kombinować. Sprawę załatwiło zmniejszenie poziomu o kilka dB w presetach mixera.

Pit

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Marzec 2011, 20:34:05 »
U mnie w presetach mam ustawione na "0-Db"

w programie na którym nagrywam nic nie kombinuję z volumem nagrywania
i nagrywa się idealnie  od 0 do 1 db
nawet jak w windzie przestawię suwak systemowy od nagrywania na 100% to i tak nie ma to żadnego znaczenia bo program ciągnie z wtyczki ASIO
Podczas nagrywania można bawić się equalizerem,crossfaderem i dodawać efekty a materiał nagrywa się
normalnie jakbyś nic nie robił.
Jak tak masz to ok,a jak nie to może nagrywasz w inny sposób,może wina kompa lub programu którego używasz ( mówię o zgrywaniu vinyli )

Offline PTK

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Marzec 2011, 21:43:28 »
Ja ustawiłem nawet na -10dB, ale to chyba wina kompa. Poza tym korzystam z rekordboxa, ale utwory wybieram z playera bo jest też możliwość wrzucania w programie bezpośrednio z komputera. Na początku nagrywało się bez problemu, dopiero po czasie pojawiało się "pierdzenie" przez krótki okres, ale po tym wszystko wracało do normy. Na razie dam sobie z tym spokój bo nie będę przez jakiś tydzień używał sprzętu, ale myślę, że uda mi się to rozkminić do końca i nie będzie problemu z nagrywaniem.

Offline Igl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Wrzesień 2011, 11:14:52 »
A próbowaliście już nagrywać przez wyjście digital?  Rozumiem że kabel który jest do tego potrzebny powinien wyglądać tak : http://allegro.pl/kabel-cyfrowy-coaxial-rca-rca-lindy-37511-2m-i1827231615.html ??

Technics 1210 mk2 x2 + Denon dn x-1600

Offline Tom Butcher

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Wrzesień 2011, 14:49:47 »
ja nagrywam digitalem. kabel ma mieć 75 omów

Offline Igl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Wrzesień 2011, 19:58:08 »
Teraz mój problem, wiecie może dlaczego na moim jednym komputerze, w Audacity przy wyborze źródła sygnału nagrywania nie wyświetla się DENON DJ USB AUDIO, tylko ''mikrofon (3-DN-X-1600)'' ... próbowałem przeinstalować ASIO, zmieniłem wersje audacity i dalej jest to samo. Sam napis by mi nie przeszkadzał ale nagrywać sygnału się przez to nie da, bo przy próbie nagrywania wyświetla się błąd.

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Wrzesień 2011, 00:42:54 »
A na jakim kompie Ci działa? Jakie są różnice w hardware-a kompa , jednego i drugiego?

Podejrzewam, że problem leży w Audacity, gdyż aby korzystać z dobrodziejstw karty i sterowników DENON DJ USB Audio, trzeba skompilować Audacity samemu.

Offline Igl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Wrzesień 2011, 17:44:10 »
Zadziałało mi w starym lapku z win xp, zainstalowałem po prostu audacity, zmieniłem próbkowanie na 44100Hz i 24 bity i było ok. Natomiast nie działa mi na nowym komputerze z vista i najnowszymi dobrodziejstwami techniki dlatego nie wiem o co chodzi. Ten temat to już przeczytałem chyba 10 razy czy oby na pewno nic nie przeoczyłem, ale robię wszystko zgodnie z Waszymi instrukcjami i lipa. W Cool Edit też próbowałem i też nic ;/

edit: teraz spróbowałem podłączyć w nowym kompie pod port USB umieszczony z tyłu obudowy i działa, nazwa się nie zmieniła, dalej jest 'mikrofon (DN X-1600)' ale sygnał z gramofonów idzie. Jak chcę nagrać sygnał z Traktora to już gorzej, kwestia ustawień?
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2011, 17:54:45 wysłana przez Igl »

Offline pit_1975

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Wrzesień 2011, 18:59:52 »
zainstalowałem ten program "Audacity" i okazuje się że nie obsługuje wtyczki "ASIO"
(też wyskoczył mi mikrofon )

DENON USB AUDIO i DENON DJ ASIO DRIVER to dwie zupełnie różne rzeczy

z darmowych programów polecam ci "KRISTAL" ten obsługuje asio i chyba usb audio
http://www.kreatives.org/kristal/index.php?section=details

napisz konkratnie co chcesz nagrywać ( nagrania z vinyla do mp3,wav czy swoje mixy )

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Wrzesień 2011, 21:56:34 »
Zadziałało mi w starym lapku z win xp, zainstalowałem po prostu audacity, zmieniłem próbkowanie na 44100Hz i 24 bity i było ok. Natomiast nie działa mi na nowym komputerze z vista i najnowszymi dobrodziejstwami techniki dlatego nie wiem o co chodzi. Ten temat to już przeczytałem chyba 10 razy czy oby na pewno nic nie przeoczyłem, ale robię wszystko zgodnie z Waszymi instrukcjami i lipa. W Cool Edit też próbowałem i też nic ;/

edit: teraz spróbowałem podłączyć w nowym kompie pod port USB umieszczony z tyłu obudowy i działa, nazwa się nie zmieniła, dalej jest 'mikrofon (DN X-1600)' ale sygnał z gramofonów idzie. Jak chcę nagrać sygnał z Traktora to już gorzej, kwestia ustawień?

Czyli jest tak jak mówiłem.. Audacity trzeba sobie samemu skompilować!!!
Pełne info pod tym linkiem.

Offline Igl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Wrzesień 2011, 16:02:51 »
napisz konkratnie co chcesz nagrywać ( nagrania z vinyla do mp3,wav czy swoje mixy )

Mam podłączone dwa decki do denona + komputer z traktorem. Zdarza mi się miksować czasami 3 numery, poza tym nie wszystko mam na winylach dlatego muszę to jakoś skonfigurować.

Ceekay dzięki za linka, postaram się jakoś to rozszyfrować.

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Wrzesień 2011, 17:07:49 »
TU masz jeszcze ... chyba nawet łatwiej ogarnąć niż ten poprzedni link
http://www.dj-gugge.se/ASIO-till-Audacity.html

Offline pit_1975

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Kwiecień 2012, 00:47:24 »
Witam
Dostępna jest darmowa wersja programu "Presonus studio one"
po instalacji wybieramy "FREE" i mamy super programik do zgrywania vinyli lub setów
oczywiście wersja darmowa jest sporo okrojona ale do zgrywania w 100% się nadaje
dostępny jest tylko jeden kanał we wtyczce ASIO (domyślnie pierwszy)
ale wystarczy w mikserze (x1600/x1700) usb output ustawić na master na wszystkich kanałach lub tylko na dwóch i już można nagrywać seta :)
Działa na windach 32/64 i na japcokach
Program bije na głowę Audacity

http://studioone.presonus.com/free/

Offline maslak_s

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Kwiecień 2012, 21:15:56 »
Osobiscie pooolecam ten program ---> http://www.reaper.fm/

Tak samo funkcjonalny jak wszystkie inne komercyjne i bardzooo drogie programy.