Autor Wątek: Denon dn-x 1600 vs. Denon dn-x 1700  (Przeczytany 626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bodek

• Nowy użytkownik
  • *
Denon dn-x 1600 vs. Denon dn-x 1700
« dnia: 06 Wrzesień 2011, 18:56:16 »
Witam , mam zapytanie. Chcialbym kupic mikser Denona, w gre wchodzi dn-x 1600 lub  dn-x 1700. Chcialbym sie dowiedziec czy jest duza roznica pomiedzy tymi modelami. Mikser bedzie mi sluzyl do grania w domu , jako hobby. Jako zrodlo dzwieku uzywalbym dwoch gramofonow Technics sl 1210mk5. Zalezy mi bardzo na dobrej jakosci dzwieku, nie bede uzywal Traktora czy laptopa. Chcialbym aby mikser byl w miare prosty w obsludze. Nie chce kupowac Pioneer-a na zasadzie "bo wszyscy maja" . Z gory dziekuje  i pozdrawiam Bogdan

Offline Noise Project

• Użytkownik
  • **
Odp: Denon dn-x 1600 vs. Denon dn-x 1700
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Wrzesień 2011, 22:52:20 »
Obydwa miksery są na prawdę rewelacyjne pod wieloma względami, ale mają kilka zasadniczych różnic.
1. DN-X1600 mikser typowy do obsługi programów i midi
2. DN-X1700 posiada hi-endowe przedwzmacniacze gramofonowe
3. DN-x1700 - 2 efektory, 1600 - 1 efektor
4. DN-X1700 - kolorowy wyświetlacz
5. DN-X1700 - cyfrowe wejścia coaxial i wejście mikrofonowe combo
6. 1700 - 24 punktowe wskaźniki wysterowania / 1600 - 16 punktowe wskaźniki wysyterowania

To są główne elementy jakie różnią te miksery.
Każdy z nich bije za to pionki 800 i 900 na głowę, zarówno jakością dźwieku jak i wykonaniem.

Offline bodek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Wrzesień 2011, 05:07:51 »
Wielkie dzieki za szybka i rzeczowa odpowiedz. Teraz juz wiem jakie sa roznice miedzy tymi mixerami. Ostatnie pytanie brzmi; ktory bys wybral, kasa nie ma tu znaczenia. Jak juz wspomnialem w poprzednim watku bede gral praktycznie wylacznie z gramofonow, zadnych laptopow, traktorow itp. Interesuje mnie jak najwyzsza jakosc dzwieku. Nie wiem czemu ale te oba mixery Denona strasznie mi sie podobaja. To jest cos takiego ze kiedy  pierwszy raz  je zobaczylem to juz wiedzialem ze to jest to czego szukam. Jeszcze raz serdecznie dziekuje za odpowiedz.

Offline soliss

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Wrzesień 2011, 12:03:15 »
Heh co do wyglądu to też tak miałem że jak je zobaczyłem to odpuściłem sobie kolejne brnięcie w Pioneera.

Pozwolę sobie wypowiedzieć się w tym watku ponieważ moje zapotrzebowanie było dokładnie takie samo jak twoje, czyli chciałem mikser który jak najwięcej wyciągnie mi z vinyli, miłem wcześniej 2 Pioneery (300 i 400) i czegoś mi brakowało w kwestii dźwięku. Przy dokonywaniu wyboru jednak byłem ograniczony finansowo i moja decyzja padła na dn-x 1600 troche załowałem że nie miałem trochę więcej funduszy bo w promocji dnx 1700 kosztował przyzwoicie (ale niestety brak kasy to brak kasy...)

Jeżeli chodzi o jakość winyli to zrobiłem kilka testów ripując Vinyl do pliku Wav. Kolejny krok to wypalenie utworu na cd audio. Podłączyłem pod wzmacniacz Technicsa odpaliłem płytę, następnie rip tej płyty odpaliłem na cd. Dograłem bity aby leciały równocześnie i przełączałem we wzmacniaczu źródła (adapter- CD) To co mi się spodobało że na moim wzmacniaczu Diora (oldskool ale bardzo ładnie grający) nie byłem w stanie wychwycić różnic w brzmieniu vinyla a CD czyli Super Mikser nie zniekształcił  w żaden sposób dźwięku nic nie dodał lub nie ujął od siebie. To samo zrobiłem na Pionierze 400 (zripowałem przez niego ten sam utwór - oczywiście EQ na 0db) i tu robi się ciekawie... jak nie porównuje się Ripa z Vinylem to wydaje się że brzmi dobrze ale porównując Vinyl vs Cd Audio to niestety to już 2 różne brzmienia. rip z pionka ma obcięty środek pasma i uwypuklone wysokie, brzmi to tak jak by włączyć taką funkcje loudness. Dzwięk ten nie jest zły ale nie brzmi tak jak Vinyl.... 
... i teraz tak sobie myślę jaki byłbym szczęśliwy jak bym kupił dnx 1700 który pod kątem elektroniki jest troche lepszy od 1600....ach może kiedyś.
Więc jak bym miał Ci doradzić to wziął bym 1700 jak masz pieniążki a jak nie to z 1600 też będziesz zadowolony (mikser nie zmienia dźwięku - tak jak poda wkładka tak zapisze ci w pliku audio)

Tak na koniec jako Ciekawostkę która też wpływa na jakość zgrywania muzyki czy setów z vinyli jest to że mikser ma wbudowana kare dźwiękową. To znaczy że podczas zgrywania jedyna strata sygnału z Technicsa to jego przewód łączący z mikserem. Mikser natomiast z komputerem połączony jest przez USB i komp widzi mikser jako karte dźwiękową która to już nagrywa muzykę, czyli to tak jak byś bezpośrednio z Decka zgrywał muzykę do komputera.
Tyle o zaletach.

Do wad w moim konsumenckim odczuciu w stosunku do konkurencyjnego Pion... należy za wolne działanie line faderów nie tną tak szybko jak u konkurencji, tak jak by miały minimalne opóźnienia natomiast Cross jest jak żyletka. Druga rzecz to efektor filter i flanger w stosunku do konkurencji brzmią do d...y i nigdy się do tego nie przyzwyczaję, rzadko ich używam ale jak użyje to coś mi się robi wiec finalnie dla mnie efektor przestał istnieć, może w 1700 lepiej to wygląda ale tu musiał by się wypowiedzieć ktos kto posiada taki mikser np. Ceekay.  Poz tym od strony wizualnej to tylko wskaźniki wysterowania sygnału mogły by tak nie dawać po oczach (mnie to wkurzało na początku, po paru miesiącach sie przyzwyczaiłem).
I jeszcze jeden minus trim ma bardzo dużą czułość, niewielki ruch powoduje duży wzrost sygnału wyjściowego. Poza tym wykonanie jest topowe, super wygodne gałeczki od EQ.

Sory za składnię śpieszyłem się  :)

Offline Noise Project

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Wrzesień 2011, 15:14:05 »
Ja też gram z winyli, ale głównie z DVS i MIDI, dlatego mój wybór padł na DN-X1600, gdyż jako mikser z wbudowaną kartą dźwiękową o studyjnym standardzie (24/96), idealnie zaimplementowanym midi i przede wszystkim DVS i wsparciem od Native Instruments :)

Jeśli chodzi brzmienie to mikser pod vinyl - zdecydowanie DN-X1700 ze względu na dedykowane pod gramofon przedwzmacniacze, dokładnie te same, które są w najdroższych audiofilskich sprzętach denona.

Co do mikserów pioneera i efektora w pionku - nie dziwię się, że nie możesz do denona przywyknąć, skoro efektor w pionku to jakiś tam efektor, a w denona są wsadzone efektory te same, których używa się w studiu (flanger, filter, phaser, reverb, echoreverb, delay), więc jakościowo te efekty są o wiele lepsze.

Offline bodek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Wrzesień 2011, 19:04:58 »
Wielkie dzieki dla uzytkownikow NOISE PROJECT  oraz SOLISS  za szybkie odpowiedzi na moje zapytania w sprawie mikserow. Zdecydowalem sie na DENON-a 1700  pod ktorego podlacze dwa Technics-y sl 1210mk5 z wkladkami SHURE Whitelabel. Myslalem o ortofonach ale czytalem ze igly te sa bardzo inwazyjne w stosunku do plyt. Ja potrzebuje sprzetu do domu do grania oraz miksowania dla przyjemnosci , to  moje hobby. Pozdrawiam wszystkich serdecznie  Bogdan

Offline Noise Project

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Wrzesień 2011, 04:56:10 »
Piękna wkładka ten shurek :) Miałem okazje jej posłuchać i na prawdę tak jak chodzą wieści po necie - brzmienie ma wyśmienite :) Co do ortofona - producent tu poszedł w 70% bardziej na trakcję niż na jakość, dlatego wielu skreczerów decyduje się na ortofona.

O mikserze - myślę, że dokonałeś idealnego wyboru - mikser budowany prawie, że wręcz pod gramki, a jeszcze te preampy w torze phono - nie zawiedziesz się :)
Miałem okazję grać z 1700 i też mnie zaskoczył, przede wszystkim brzmieniem, jakością wykonania i prostotą obsługi, po 5 minutach grania byłem w stanie wykorzystać pełen potencjał miksera, a to świadczy o tym, że intuicyjność tego sprzętu jest po prostu idealna :)

Pozdrawiam i jeszcze raz GRATULUJĘ dobrego wyboru :)

Offline Tom Butcher

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Wrzesień 2011, 10:21:02 »
posiadam X1600 i SL1210 m3d gram z winyli i jestem bardzo zadowolony. Mysle ze autor rowniez bedzie....

Offline Moreno

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Wrzesień 2011, 10:04:03 »
Należałoby także zwrócić uwagę na różną ilość preampów w tych mikserach - w 1700 jest 4, w 1600 o jeden mniej.
Więc jeśli zamierzasz grać z samych analogów, i może kiedyś jeszcze z 4-ech :) to wybój jest raczej oczywisty.

...a tak swoją drogą - nie chodzi mi tu o chwalenie się, ale mam ogromną zajawkę na zakup drugiej pary gramofonów.
W zasadzie to już wczesniej ją miałem, ale wtedy i tak nie miałbym do czego ich wszystkich razem podłączyć, dlatego też cały czas się wstrzymywałem.
No ale teraz, jak już mam te cacko i mogę podłączyć 4 adaptery bez żadnego przymusowego bawienia się w dodatkowe zewnętrzne preampy (wiem, że są gramofony z wbudowanym preampem, ale dla mnie to nie gramofony, a jakieś hybrydo cuda nie widy), to chce mi się ich jeszcze bardziej.
Nie wiem czy dam radę, i czy wogóle mi one są potrzebne, ale sobie kupię.
Jedno jest pewne - taki widok będzie cieszyć oko ;)
Technics SL-1210MK5    DENON DN-X1700    Technics SL-1210MK5
SHURE Whitelabel        Sennheiser HD25-C II       SHURE Whitelabel

Offline Tom Butcher

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Wrzesień 2011, 07:46:29 »
to jednak Moreno kupiles denona gratuluje !

Offline Moreno

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Wrzesień 2011, 21:07:51 »
Tak, zdecydowałem się jednak i nie żałuję tej decyzji.
Przyznaję się bez bicia, że te hi-endowe przedwzmacniacze gramofonowe zadziałały na mnie jak miód na pszczoły :)
Poza tym jako jeden z niewielu ma je na wszystkich kanałach, co jest dla mnie (jak wynika z mojego poprzedniego postu) bardzo istotną zaletą.

ps.
A skąd mnie kojarzysz? Czyżby z forum tamtego doktorka?

Offline Tom Butcher

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Wrzesień 2011, 19:01:04 »
Tak jest oraz z Żółtego. Moreno mam do Ciebie pytanie. Masz Shure WhiteLabel jak wysoko musisz podkręcać trima żeby wysterować sygnał do 0 na wskaźniku kanałowym.

Offline Tom Butcher

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Wrzesień 2011, 19:05:06 »
a i czy te wkładki wymagają jakiś regulacji czy po zakupie przykręcam do ramienia i gram. Oczywiscie nie licząc wyważenia... dzięki za odpowiedz.

Offline Moreno

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Wrzesień 2011, 22:00:35 »
Aha, dobrze wiedzieć. Ale na tym drugim chyba nie jestem za bardzo lubiany ;)
...a i doktorek mnie zbanował w wyniku wymiany zdań :)

Z tymi trimami, gainami (jak zwał tak zwał :) ) to jest oczywiście w zależności od nagrania, ale jeszcze nie zdażyło mi się wjechać na 12-stą, czyli przekręcić knoba do połowy, bo wysterowanie sygnału było najpóźniej przed 11stą :)

A szurki możesz śmiało wkładać, i grać - fabrycznie jest optymalnie ustawiona. Ale pamietaj o nacisku - 3g to jest max. :)