Witam, dzisiaj miałem przyjemność przez kilka godzin testować nowy mikser od Denona.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, jednak jest też coś na minus nowego produktu. Ale o tym na końcu.
Plusy - Po wyjęciu miksera z pudła...naszym oczom objawia się bardzo schludny i charakterystyczny dla Denona design.
Czarna skrzyneczka z oszczędnie, ale "z głową" rozmieszonymi faderami, gałkami i przełącznikami.
Od razu wiemy, że dostajemy prosty battle mikser, ale w zapowiedziach nowego produktu tak też Denon przedstawiał swoje
najmniejsze dziecko w rodzinie mikserów DJskich.
- Dużo miejsca w sekcji crossfaderów dla latających paluszków DJ'a na plus! To na pewno charakterystyczna część każdej konstrukcji przeznaczonej dla
turntablistów, tutaj przemyślana i przyjazna podczas szybkich skreczy.
- Fadery pracują gładko, chociaż czuć delikatny plastyk pod palcem w czasie pracy. Jednak jak na mikser w tym przedziale cenowym to w żadnym wypadku nie jest
wada. Po prostu "zboczenie" po pracy z lepszymi modelami.
- Na plus jak najbardziej wygodna i prosta sekcja odsłuchu...ale w tym przypadku sprawdza się powiedzenie, że piękno tkwi w prostocie:) Minusik za właczniki/wyłączniki
SPLIT CUE i CUE, te bardziej przypominają Behringera niż Denona, ale cóż...na czymś musiano zaoszczędzić. Oby tylko nie sprawiały problemów na polu walki (czyt.w klubie)
- Oczywiście dobre, amerykańskie brzmienie na sumie/wyjściu i poprawna dynamika w gnieździe słuchawkowym.
I na koniec minusy - Kolejna sprawa to zastosowanie zasilacza i... dziwacznego gniazda zasilania w mikserze! Jeżeli padnie nam zasilacz, uszkodzimy na imprezie kabel lub coś podobnego...
nie ma szansa na pożyczenie jakiegoś innego zasilacza lub zastosowania po prostu...kabla zasilającego od innego urządzenia:( Jest awaria zasilacza, jesteśmy uziemieni na imprezie.
- I minus o którym napisałem na samym początku, czyli brak wyjścia XLR. rozumiem, że praktycznie żadna firma na rynku nie ma w niższych modelach tego wyjścia jako głównego, ale... Większe kluby i poważniejsze instalacje bazują na XLR i mi osobiście zdarzyła się już sytuacja, w której na biegu szukano konwertera/redukcji żeby zmienić XLR klubowy w JACK lub RCA, bo taki mikser akurat był w zestawie który miałem ze sobą. Zastosowanie JACK i RCA na plus. Brak XLR powoduje często strach w drodze do nie znanego klubu, że tam akurat będą gotowe do wpięcia... XLR'y.
Ogólnie bardzo poważnie zastanawiam się nad włożeniem pomiędzy moje dwa DN-S1000 tego miksera. Widzę, że konstrukcja jest wykonana bardzo ładnie i jak na Denona przystało gra to naprawdę PRO!
Tym czasem wracam do testów, a wszystkim życzę miłych doznań w pracy z tym nowym mikserkiem Denona!
Pozdrawiam