Autor Wątek: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.  (Przeczytany 6675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« dnia: 22 Grudzień 2013, 18:02:32 »
Witam.

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem 2x sc3900 ;) Ale jestem też nieszczęśliwym szczęściarzem trafienia na wadę fabryczną w jednej sztuce?

1 problem:
Problem wygląda tak, lewy odtwarzacz ustawiony jako network 1, midi ch1, unit no 1, prawy na 2, i pojawiają się problemy z lewym. Wkładam do niego usb, na 2-gim robię linka do deck1, i na obydwóch odtwarzaczach są zacięcia (czas leci, a dźwięku nie ma), wygląda tak jak by po prostu pendrive był za wolny żeby odtwarzacze zdążyły na raz 2 pliki otworzyć.
Problem nie występuje w 2-gą stronę, tzn przy włożeniu do prawego sc3900 lewy (ten problematyczny) się nie zacina, ani prawy, i wszystko jest ładnie płynnie realizowane, i dźwięk gra.

2 problem:
Hybrid midi - traktor wariuje - ustawione 2,5 khz, i chwile pochodzi dobrze, a chwile odwala cyrki pokroju wariowania pitcha (błyskawiczne przeskoki -1%, +1% kilkanaście razy w ciągu sekundy), 2x zwolnienie prędkości odtwarzania przez traktor (tak jak by pitch był ustawiony na -50%), wywalanie traktora? I na odtwarzaczu pitch jest 0,0, a w traktorze wyświetla -3,8%? Obstawiałbym problem z systemem, ale ten system nigdy nie widział internetu i był włączany może ze 100 razy od ostatniego formatu tak szczerze (do mixera X1600), i do puki nie pojawiły się sc3900 z samym mixerem traktor chodził bez problemów). Odtwarzacze jeszcze nie widziały płyt CD z racji że jeszcze do tego etapu nie doszedłem ;)

3 problem:
I największy problem jaki jest, to talerz. Jak by zapadnięty przez co vinyla talerz za mocno trzyma, i np jak na prawym backspina da się zrobić elegancko, tak na lewym za moment silnik łapie płytę spowrotem, i nie ma tego efektu jaki się uzyskuje na prawym. Jedyny ratunek to bardzo mocne poluzowanie śrubek trzymających vinyl (a to nie jest wyjście z sytuacji). Po prostu wygląda jak by silnik opadł czy coś takiego.

Puenta: ;)
Z racji że odtwarzacze mają około 30h (od godziny zakupu), zaraz wigilia boże narodzenie, szczepan, i sylwester, pojawia się zaje****y problem co mam zrobić, bo wysłanie kurierem nie wchodzi w rachubę (wyślę jutro, dojdzie we wtorek, a jaki czas na powrót? Najprędzej po nowym roku :/ - czyli 3 imprezy problematyczne), naprawa od ręki wchodzi w grę? Czy te objawy kwalifikują się do wymiany sprzętu na nowy egzemplarz?

Offline pit_1975

  • Człowiek DENON
  • *****
  • Wiadomości: 425
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudzień 2013, 21:43:03 »
Problem nr 3
To samo było przy DNS3700 :)
ludzie radzili sobie na parę sposobów
naklejali kawałek taśmy (teflon) i w ten sposób "podnosili" tą plastikową nakładkę
nie dokręcali śrubek (sam nigdy tego nie robiłem),beż śrubek jest o 100% lepiej
(prawdopodobnie za nisko jest dokręcony ten element,na który nakładasz "srebrny plastik",ale ciężko będzie znaleźć takiego micro inbusika)

Ja sobie zrobiłem coś takiego i mam święty spokój :)
http://imageshack.us/a/img84/1305/dsc06031q.jpg

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudzień 2013, 22:02:07 »

Ja sobie zrobiłem coś takiego i mam święty spokój :)
http://imageshack.us/a/img84/1305/dsc06031q.jpg


Ogólnie przy analizie problemu to na początku myślałem że skoro dają 4 śrubki to 2 są krótsze by docisnąć a 2 są dłuższe by właśnie nie stykało tak mocno, ale porównałem z 2-gim i długość jest taka sama. Aczkolwiek jeszcze jutro wygrzebię pudełka z piwnicy i się upewnię do końca z tymi śróbkami. A ktoś wie co może być z pozostałymi problemami? tylko serwis mnie ratuje?

Ps. To rozumiem że serwis tego nie podnosi na swoje miejsce skoro ludzie zaczęli w ten sposób kminić obejście problemu?

Offline Kaminsky

  • Administrator
  • Człowiek DENON
  • *****
  • Wiadomości: 2403
    • DenonDJ.pl
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudzień 2013, 13:55:02 »
Przede wszystkim sprawdź czy posiadasz najnowszy firmware. Najnowszą wersję oprogramowania do swojego odtwarzacza znajdziesz poniżej:
http://denondj.pl/artykuly/aktualne-oprogramowanie/
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Tableta

  • Gość
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Grudzień 2013, 12:04:19 »
Jest juz nowy firmware 1120,zobacz ten moze bedzie lepiej,
http://bit.ly/1ce3gzX

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Luty 2014, 20:00:33 »
Witam wszystkich ponownie.

Na wstępie chciałem przeprosić za tak długi czas bez odzewu, ale po prostu brak czasu;)

Chciałem poinformować o rozwiązaniu wszystkich problemów odnośnie moich sc3900 ;) oraz opisać dla potomnych jakie podjąłem kroki które mi to umożliwiły.

Po 1. Kontakt z serwisem Horn'a. W tej chwili pozdrowienia oraz podziękowania dla Pana Tomasza K, z serwisu, który mi wszystko pięknie powiedział co zrobić by pozbyć się problemów i większość ich rozwiązałem dzięki niemu.

1 problem:
Nie wiem czemu (albo i się domyślam) zamiast samemu ustawiać networki, unity itd, lepiej wziąć poświęcić konfigurację i zrobić initialize (jakoś tak) na obydwóch odtwarzaczach - wykasuje nam to wszystkie ustawienia odtwarzacza! Następnie po podłączeniu w link tylko określić który odtwarzacz ma być który (zazwyczaj się robi od lewej do prawej;) ) i nic więcej z tymi presetami po inicjalizacji nie ruszać po za zmianą midi jak mamy własną mapę na innym kanale ;) Pomogło od strzału i ten sam pen który obstawiałem że może być za wolny nie ważne czy w lewym czy w prawym w linku śmiga jak zły. Po prostu odtwarzacze lepiej się same konfigurują niż nam użytkownikom się wydaje ;)


2 problem: (tu akurat autorem rozwiązania jestem ja;) ), Pan Tomasz sam za bardzo nie wiedział jak ugryźć ten problem, bo tylko raz się zdarzył i to było dawno, więc nie pamiętał rozwiązania.
Do końca nie rozwiązany, ale kwestia dopracowania paru rzeczy i powinno być dobrze.

1 rozwiązanie:
Jeżeli traktor zaczyna wariować z pitchem wystarczy wejść w ustawienia traktora w "audio setup", kliknąć na "settings" sterownika asio, potem bez żadnych zmian kliknąć w sterowniku "ok" i wszystko wróci do normy - po prostu sterownik się zresetuje i jest na jakiś czas spokój - ale jest minus - na ten czas mamy przerwę w dźwięku, a o jej długości decyduje szybkość komputera i zaśmiecenie systemu ;)

2 rozwiązanie:
Zabawa z latencją. W tym przypadku jak by się mogło wydawać potęga liczby 2 nie zdaje w ogóle egzaminu... czyli wartości 64,128,256,512 przy 96khz odpadają, coś pomiędzy tymi wartościami ale sam jeszcze dobrej nie ucelowałem. Na razie zauważyłem iż wartość 472 (chyba) najstabilniej działała, i najrzadziej problem występował - ale jeszcze na wolnym czasie się pobawię z tym, to dam znać.

Rozważam jeszcze wariant że mój laptop ma coś do USB Denona i przez to niekoniecznie chce się dogadać z Denonami, popracuję jeszcze i nad tym i o rezultatach poinformuję.

PS. Możecie podać swoje ustawienia latencji? prosiłbym w formacie buffers/khz ;) może szybciej wtedy uceluje u siebie.

3 problem: Po części autorem jest pan Tomasz, a rozwiązanie opracowałem sam ;)
Po zdjęciu talerza po 2-giej stronie wcięcia jest taka malutka dziurka, i tam wystarczy torx'a T5 i można wyregulować sobie wysokość vinyla (coś koło 2mm chyba mamy możliwość - nie pamiętam dokładnie;) ). Niestety u mnie to nie zdało egzaminu - z racji że z fabryki za bardzo "wypukłego" vinyla dostałem. Wystarczyło odwrócić go do góry nogami, skręcić, założyć, przykręcić i problem rozwiązany :D

Pozdrawiam wszystkich.

Ps2. Ma ktoś może mapę do sc3900 z obsługą LCD DENON'ów? Troche nie bardzo mi się chce rozgryzać standard LSB i MSB by to zaimplementować u siebie a fabryczna mapa tego nie ma...;/

Tableta wgrałem zanim dzwoniłem do serwisu - nic nie pomogło ;) ale już nie downgradeowałem. Swoją drogą, skąd go wyczarowałeś? nie wiem jak teraz ale jeszcze 2-3 tygodnie temu na oficjalnych stronach denona ani usa ani eu go nie było.
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2014, 20:08:40 wysłana przez gonzi »

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwiec 2014, 13:28:48 »
Witam! podepnę się do tematu. Próbuję podłaczyć 2 x sc3900 plus Xone DB2 do Scratch Pro. Po wciśnięciu Cue słychać dżwięk ale jak wcisnę play talerz się kręci ale utwór nie startuje :( decki niby ustawione wg instrukcji, mapa ze strony Denona a jednak coś nie pędzi.

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwiec 2014, 21:59:13 »
Za wiele nie napisałeś o konfiguracji więc ogólnie opiszę Ci procedurę którą należy wykonać by wszystko działało wg. Twoich założeń. Zakładam że traktor ustawiony na external mixer oraz ustawione output oraz input? Sterowniki do ASIO od mixera oraz denonów zainstalowane? (Podejrzewam że masz Windowsa).

Preferences -> Audio Setup - > Audio Device ustawione na asio mixera -> tu Ci zostaje tylko instrukcja i musisz dobrze mixer ustawić - z tego co napisałeś wynika że jest dobrze.

Preferences -> Audio Setup -> Output Routing -> ustawiasz kanały z mixera

Preferences -> Audio Setup -> Input Routing -> ustawiasz wejścia z mixera do których masz podłączone odtwarzacze - podejrzewam że tu jest problem - obstawiam złą konfigurację mixera.

Jeżeli masz tutaj wszystko dobrze ustawione to sprawdź czy sygnał od odtwarzaczy przechodzi przez mixer i dochodzi do traktora.
Jak wciśniesz play - talerz się kręci, to powinieneś mieć w Preferences -> Input Routing niebieskie pałeczki po prawej wyświetlone (zależnie od mocy sygnału wejściowego) przy danym ustawionym kanale.

Skoro cue Ci działa, to dźwięk do mixera z traktora widać wychodzi (cue jest kontrolowane przez mapę midi którą wczytałeś, tylko play, pitch oraz talerz idzie DVS-em - przynajmniej tak wynika z moich obserwacji - jak się mylę to niech użytkownicy bardziej w temacie mnie poprawią).

Zapewne już to zrobiłeś, ale jeżeli nie - traktor do pracy wymaga szum o częstotliwości 2,5khz.  Jeszcze dodatkowo Ci podpowiem ustaw czułość plattera na średnią (mid). Chyba że u Ciebie nie będzie żadnych problemów na wysokiej, u mnie były i musiałem zejść do średniej. Na minimalnej nie dało się grać. Ale najlepiej jak już będzie wszystko działać to sam potestuj różne ustawienia odtwarzaczy które Ci najbardziej odpowiadają.

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Czerwiec 2014, 23:45:35 »
Te niebieskie słupki sie pojawiają po wcisnięciu play,cue czy przy poruszaniu talerzem ale dżwięk słyszalny jest tylko po wcisnieciu Cue. Fakt nie działa też pitch. Próbowałem zmapować przycisk play ale się nie da. Reszta ustawień jak pisałeś: sterowniki zainstalowane, 2,5khz,mid itp

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Czerwiec 2014, 23:55:27 »
Masz zakładkę Preferences -> Timecode Setup ? Jak tak, to po wciśnięciu play powinno Ci rysować 2 kółka, albo całe, albo linią przerywaną (nie wiem od czego to zależne że raz tak a raz tak rysuje). Możesz sobie poskreczować, i Ci tam będzie się zmieniać kształt tych kółek. Dla pewności dopytam - internal i external (formalnie - z racji wygody użytkowania) powinno być ustawione w stosunku 1 do 1. tzn out deck a = in deck a itp i odpowiednie przyporządkowanie kanałów mixera

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwiec 2014, 07:18:05 »
no niestety nic się tam nie "rysuje" , kanały (in/out) ustawione jak napisałeś

Offline pit_1975

  • Człowiek DENON
  • *****
  • Wiadomości: 425
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Czerwiec 2014, 11:31:49 »
a czy posiadasz mikser z DVS? jaki to mikser?

sorry można usunąć (Xone DB2)

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Czerwiec 2014, 12:00:19 »
no niestety nic się tam nie "rysuje" , kanały (in/out) ustawione jak napisałeś
jeszcze jedno zostało o czym mogłem wcześniej napisać. W Preferences -> Timecode Setup musisz mieć przy deckach (tych z których będziesz korzystał z DVS-u) ustawione scratch control (NIE internal playback)

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Czerwiec 2014, 12:02:06 »
jest ustawione scratch control

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Czerwiec 2014, 13:12:41 »
Rozumiem że nadal nie działa? Zrób zrzuty pól konfiguracyjnych audio device, input routing, output routing, timecode setup, i wrzuć na jakiś serwer dla podglądu. Skoro wygląda że jest wszystko ok to powinno działać, a jak nie działa, to trzeba podrążyć temat głębiej
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwiec 2014, 13:19:34 wysłana przez gonzi »

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Czerwiec 2014, 13:49:43 »
ok, po 17 wrzucę foty

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Czerwiec 2014, 18:34:26 »
teraz zauważyłem ze drugi deck ( deck B) wysyła jakiś sygnał nawet jak nie wcisnę cue/play tzn cały czas lekko mruga "niebieski słupek",po wcisnięciu play/cue słupki są wyższe. NAtomiast Deck A nie generuje żadnego sygnału do momentu wcisnięcia cue/play.








Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Czerwiec 2014, 18:56:03 »
Kurcze, lipa..., bo powinna grać muzyka..., sam konfigurowałeś czy z kreatora?
Wg mnie to coś mixer nie bardzo się dogaduje - tzn działa, ale nie do końca jak trzeba. Konfigurowałeś mixer do pracy z DVS? Bo w 99% jestem pewny że ma wbudowane jakieś wypasione menu jak tak ładnie logo wykreśla ;) Jeżeli tak, bo instrukcja i do dzieła ;) Po 2 jeżeli nie masz nic wciśniętego to nie powinno się nawet troszkę pokazywać tego niebieskiego wskaźnika.

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Czerwiec 2014, 19:16:35 »
podłaczyłem deck A do kanału 3 w mikserze i tez pojawiaja się słupki czyli wygląda jakby to była kwestia miksera. Sam konfigurowałem a instrukcje sprawdziłem kilka razy ;)

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Czerwiec 2014, 19:28:36 »
Lipa, pierwsza rzec jaką trzeba będzie zrobić to popatrz jak gość to tu zrobił:
xone db2 & traktor scratch pro by stevenpesga

(nie wiem czemu ale ostatnio jak szukam tutoriali to wszystkie są z włoch i włochopodobnych :D ), i jeżeli tak pójdzie, to powalczymy by to normalnie chodziło jak trzeba (o ile będzie się dało), a przy okazji przejrzałem instrukcję tego mixera, i sprawdź stronę 24 http://www.allen-heath.com/media/XoneDB2_ug_ap8640_2.pdf obstawiam że masz tak samo ustawione. Wg mnie powinno już zacząć działać bez rzeźbienia w traktorze więcej

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Czerwiec 2014, 20:06:11 »
juz mnie powoli zaczyna trafiać :/ mam ustawione (caly czas) jak w instr 1-4 analog. ustawiłem dokładnie jak koles na filmie, jedyne co się zmienia to to ,że na obu kanałach nawet bez cue/czy krecacego sie talerza ,wariuja słupki :(

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Czerwiec 2014, 20:27:49 »
Przed chwilą zrobiłem testa, i odłączyłem kabel usb od odtwarzacza, a cue działa, więc cue też idzie DVS-em. Wychodzi na to że coś w odtwarzaczu może być źle, tylko sam szczerze nie bardzo wiem co... Zrób tak jak opisałem w rozwiązaniu problemu 1
"1 problem:
Nie wiem czemu (albo i się domyślam) zamiast samemu ustawiać networki, unity itd, lepiej wziąć poświęcić konfigurację i zrobić initialize (jakoś tak) na obydwóch odtwarzaczach - wykasuje nam to wszystkie ustawienia odtwarzacza! Następnie po podłączeniu w link tylko określić który odtwarzacz ma być który (zazwyczaj się robi od lewej do prawej;) ) i nic więcej z tymi presetami po inicjalizacji nie ruszać po za zmianą midi jak mamy własną mapę na innym kanale ;) Pomogło od strzału i ten sam pen który obstawiałem że może być za wolny nie ważne czy w lewym czy w prawym w linku śmiga jak zły. Po prostu odtwarzacze lepiej się same konfigurują niż nam użytkownikom się wydaje ;)", i zobacz co się będzie działo.

Ps. Najnowsze firmware wgrane? teraz jest 1130 chyba. Powalcz ze standardową konfiguracją - tzn deck A kanał 1 deck b kanał 2 mixera i w traktorze też ustaw od 1 do 8 w input i output. Jak tu ci zacznie działać to łatwiej będzie Ci później 2 kanał przenieść na 3.

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Czerwiec 2014, 20:57:29 »
zrobiłem initialize, ustawilem tylko 1,2 i kanał midi i pc. wersja softu 1140 i nic się nie zmienia

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Czerwiec 2014, 21:33:34 »
no to już mi się pokończyły pomysły..., zostaje chyba tylko przywrócić do ustawień fabrycznych wszystko i od nowa próbować wszystko ustawić... martwi mnie że działa cue, a na play nie działa... Zmień sobie w hybrid midi led na normal, to będą Ci normalnie się diody zapalać zależnie od wciśniętego przycisku, bo teraz Ci wszystkie będą "psicić". Patrząc na objawy to coś z odtwarzaczami jest nie tak...

Patrze jeszcze raz na te zdjęcia i zastanawiam się czemu masz taką "wy***aną" latencję? Fabryka dała ciała czy co? wygląda jak by bez asio działało tylko na standardowych sterownikach windowsowskich w dodatku zwykła karta dźwiękowa..., w x1600 na 44,1khz latencje mam 5ms przy 231 samplach, a przy 48khz 4,8 ms przy 231 sampli...

Zainstaluj jeszcze asio for all i ustaw na tego xone, bo jak dla mnie to coś jest mocno nie tak z tą latencją...

Może zanim podejmiemy dalsze próby to ustalmy czy z komputera korzystasz tylko do grania czy także internet i reszty?

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Czerwiec 2014, 21:50:26 »
komp tylko do muzyki

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Czerwiec 2014, 22:14:53 »
xone nie ma certyfikatu traktora moze tu jest problem, na necie sa sztuczki z ominieciem tego na zamiana w rejestrze z xona na audio 8 dj na video to dziala u mnie nie, moze traktor w wersji2.6.8 ma jakies zabezpieczenia żeby nie dało się uruchomić mixera bez certyfikatu?

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Czerwiec 2014, 22:28:53 »
Działa!!! zainstalowałem na próbę starszego TSP (2.6.2) i chodzi.

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Czerwiec 2014, 11:31:11 »
wszystko śmiga ale jest lekki zgrzyt z pitchem, strasznie zamula jakby było mega opóźnienie reszta gra

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Czerwiec 2014, 11:26:49 »
Weź zainstaluj wszystko na innym komputerze i sprawdź, mam głupie przeczucie że coś odtwarzacze mogą być walnięte...

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Czerwiec 2014, 08:48:29 »
Miałem wczoraj w końcu trochę więcej czasu żeby na spokojnie pograć w Hybrid midi i zauważyłem następujące  sprawy. Wkurzające ale wcześniej grałem z kontrolera więc mam inne przyzwyczajenia i może tak ma być.

Utwory mam przeanalizowane , master tempo 124, czułość talerzy mid, prędkość 33rpm

- wrażenie jakby tracki się rozjeżdżały, delikatnie ale na kontrolerze tego nie było. Zdarza się, że pomimo synca wskaźnik synchronizacji wyskakuje lekko w jedną lub drugą stronę a często jest tak,że wskaźnik obu tracków "nie wychyla się" w żadną ze stron a słychać, że tracki nie zgrywają się idealnie jakby by źle ustawiony beat grid.

- w pewnej chwili zauważyłem, że pomimo synca i 124, tempo utwory wskazywało 123.95 i czasami "pływało" 123.93-123.97 itp

- na kontrolerze od wciśniecią play utwory były od razu zsynchronizowane, tutaj  nie. Sync włączony, wciskam play i w 99% trzeba dokręcać.

W jakimś tutorialu było powiedziane, żeby w ustawieniach karty dźwiękowej w traktorze ustawić częstotliwość 44,1 khz. Mój mikser (Xone Db2) obsługuje chyba tylko 48khz bo ustawieniach ( i w instrukcji) jest 48khz których nie mogę przestawić. Czy to mogłoby być przyczyną rozjazdów? bo z tego co wyczytałem to denony "obsługują" 44,1khz

Offline pit_1975

  • Człowiek DENON
  • *****
  • Wiadomości: 425
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Czerwiec 2014, 00:52:06 »
Ten problem już chyba był w innym odtwarzaczu,włącz lub wyłącz "TT Tricks" (ustawienia 'utylity')

Offline gonzi

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 47
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Czerwiec 2014, 09:51:19 »
emilnovy i jak? wywalczyłeś coś?

Jeżeli chodzi o pływanie pitcha, jest to fakt zagadkowe. Ja z tym długo walczyłem po przestawieniu czułości talerza na najwyższą. Na średniej zdarza się, ale rzadko. Z tym że ja mam prędkość 45rpm (może to trochę stabilizuje...), co do synca i innych syncopodobnych bajerów się  nie wypowiem, bo z tego nie korzystam. Ale jak na mój rozum sygnał z dvs'u jest priorytetowy, i sync tylko zsynchronizuje (przynajmniej powinien na starcie wg tego co piszesz), ale już potem nie trzyma tego tempa na rzecz dvs'a... Jeżeli chcesz wykorzystać kartę dźwiękową denonów (tak, obsługują 44,1 i tylko to - przez co np mp3 w 48 zakodowane trzeba przekodowywać), to zapomnij o dvs'ie i aktywnym talerzu w traktorze... Moim zdaniem to denon może fajnie DSP wykorzystuje budując samodzielnie sygnał do traktora, tylko albo traktor tego nie do końca chce łykać, albo denon za mało dokładnie go buduje, przez co czasem są takie kwiatki...

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Czerwiec 2014, 17:53:45 »
Hej! zdarzają się czasami drobne rozjazdy ale jest to kwestia lekkiego dokręcenia, grałem łącznie parę godzin i jest git więc nie drążę więcej. Skoro już wiem, że działa to gram teraz z engine'a :p 

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Czerwiec 2014, 23:35:15 »
No i tak grając z engina napotkałem kolejny problem. Deck zawiesza się na paru utworach. Po wciśnięciu cue lub play przestaje reagować :-o szybki reset, link with engine, ładuje track i to samo :-(

Offline emilnovy

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 27
Odp: Problemy z usb, hybrid midi, link, i talerz.
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Czerwiec 2014, 13:11:50 »
ok! Kwestia plików przekonwertowałem 2 tracki i śmiga :D