Autor Wątek: Jaki dysk zewnetrzny dla DN-s3700  (Przeczytany 2325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leon

• Użytkownik
  • **
  • DENON DJ
Jaki dysk zewnetrzny dla DN-s3700
« dnia: 16 Grudzień 2009, 10:25:23 »
Witam.Powiedzcie mi jaki moge zastosowac dysk zewnetrzny dla DN-s3700.Chodzi mi o jakies 250Gb.Mam kupe muzy chcialem ja zrobic na plytach w postaci mp3 ale lipa.Testowalem kilka rodzajow plyt i nagrywalem z rozna predkoscia i nic.Jak nagralem plyte mp3 wkladam ja do deka wlanczam muza leci a tu po chwili muza zaczyna wariowac czyli gra i przerywa zacina sie sa to takie sekundowe przerwy to sie dzieje w jednym jak i w drugim deku.Aha i puszczalem to w domu przy malej mocy i przy wlaczonym talerzu jak i wylaczonym.Wiem ze lepiej jest grac z pendrive lub jakiegos dysku ale skoro to cos ma odtwarzanie mp3 to wydaje mi sie ze powinno to chodzic skoro jest.Nie poto placilem tyle kasy zeby polowa w tym czyms nie chodzila.Powiedzcie mi jak moge swoj problem rozwiazac i dlaczego jest taka lipa z mp3 w tym deku.Przypominam ze testowalem rozne plyty i z rozna predkoscia.

Offline stylo

• Człowiek DENON
Odp: Jaki dysk zewnetrzny dla DN-s3700
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudzień 2009, 11:06:57 »
po pierwsze -nie dysk a dyski-musisz mieć dwa (po jednym do każdego 3700 )
po drugie lepsza opcja są pendrive są po prostu przyjemniejsze od dysków hdd 
ja przynajmniej jadę z dwóch pendrive i w zapasie zawsze mam 120gb przenośny hdd (toshiba ardata) 

Dodatkowo mimo że posiadam perfekcyjnie otagowany materiał-podpowiem ci że im mniej go masz na danym nośniku tym łatwiej i szybciej znajdziesz co ci trzeba .

Offline Leon

• Użytkownik
  • **
  • DENON DJ
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudzień 2009, 16:46:47 »
Moj problem juz jest rozwiazany.A wiec jesli chodzi o nagranie plyty Mp3 to nie zalecam nagrywania tych ze wlasnie plyt na laptopach.Nie wiem jak inne laptopy ale ja mam HP Paviliona i jest wszystko ok tylko nagrywarka ma predkosc max 24 razy czyli za malo do nagrania plyty w formacie Mp3.Owa plyte nagralem na stacjonarnym kompie gdzie  nagrywalem z predkoscia 48 razy i problem nagle znikl ani jednego zajokniecia.Rowniez dzisiaj nabylem dwa pendrive 16Gb Kingstona i dwa dyski zewnetrzne Toshiba 2.5'' 500Gb.Wszystko smiga rewelacyjnie i nie ma zadnych problemow.A co do szukania utworow na takim duzym dysku to nie ma najmniejszego problemu.Poprostu jesli jest cos dobrze opisane i dobrze poukladane to wszystko sie szybko znajdzie.To jest tak samo jak na polce z ksiazkami.Jesli ksiazki sa poukladane byle jak to wiadomo ze bedzie sie szukac danej ksiazki dluzej.Jednym slowem trzeba zawsze myslec nad tym co sie robi i jak sie robi.To jest moje zdanie.Pozdrawiam.

Offline Leon

• Użytkownik
  • **
  • DENON DJ
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2009, 17:07:03 »
Stylo mam do ciebie takie male pytanko.Mam muzyke na pendrive i na dysku zewnetrznym podlaczone wszystko do Denkow.Jak pozniej dogrywam muzyke do pendrive i dysku zewnetrznego i podlanczam spowrotem do Denkow to widzi mi muzyke ktora byla wczesniej wgrana a nie widzi mi muzyki ktora dogralem do pendrive i dysku.Co albo jak zrobic zeby za kazdym razem nie wgrywac calosci od nowa.Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2009, 17:21:45 »
Jeśli chodzi o temat płyt, nagrywarek i samego nagrywania - był wałkowany wielokrotnie (przejrzyj sobie dział DN-S1200, tam w dwóch tematach toczyła się spora dyskusja na ten temat). A laptopowe nagrywarki to fakt w 99% szrot straszny o czym niejednokrotnie sam miałem okazję się przekonać.
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline Leon

• Użytkownik
  • **
  • DENON DJ
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudzień 2009, 17:33:24 »
Juz mam problem z glowy.Uzylem wielu juz nosnikow nawet takich badziewiastych i wszystkie graja ok.Poprostu lasery w Denkach sa zbyt czule jak bym to powiedzial delikatne jak jakas baba.Zreszta mam ojca elektronika i ogolnie jesli chodzi o marke Denon to za rewelacyjnych laserow tam nie wkladaja.No ale tego nie przeskoczymy.Przynajmniej ja z zakupu jestem zadowolony.Od niedawna posiadam konsole Denona.Kupilem dwa decki DN-S3700, mikser DN-X1500SK i do tego sluchawki DN-HP 1000.A co mnie denerwoje w mikserze to to ze ma zbyt malo basu.Nie wiem czasem czy nie dokupie jakiegos procesora ale z tym sie jeszcze zastanowie.

Offline KOBIAL

• Aktywny użytkownik
  • 2x DN-S3700 + Reloop RMX40 Black Fire
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudzień 2009, 22:10:18 »
Leon zawsze jak dogrywasz kilka nutek do dysku czy do pendriva to za każdym razem musisz usunąć z tego nośnika folder "DENON_DJ" wtedy przy pierwszym włożeniu tego nośnika do decka będzie się pytał czy utworzyć ten folder a w nim znajdują się informacje o miejscu każdego tracka na tym nośniku itp. Przy tworzeniu tych informacji będzie już dodawał nowe nuty. Jeżeli będziesz te czynności wykonywał za każdym razem (a trwa to naprawdę chwile) to dedonek będzie miał zawsze świeże dane to wszystkich utworach na tym nośniku. Ja pierwsze wgranie pendriva zawsze robię w domu bo wtedy w dyskotece mam od razu już wszystko gotowe.

Offline Leon

• Użytkownik
  • **
  • DENON DJ
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudzień 2009, 22:40:03 »
Kobial serdecznie dziekuje wlasnie o to mi chodzilo.Pozdrawiam.

Offline stylo

• Człowiek DENON
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudzień 2009, 00:00:21 »
Stylo mam do ciebie takie male pytanko.Mam muzyke na pendrive i na dysku zewnetrznym podlaczone wszystko do Denkow.Jak pozniej dogrywam muzyke do pendrive i dysku zewnetrznego i podlanczam spowrotem do Denkow to widzi mi muzyke ktora byla wczesniej wgrana a nie widzi mi muzyki ktora dogralem do pendrive i dysku.Co albo jak zrobic zeby za kazdym razem nie wgrywac calosci od nowa.Z gory dziekuje i pozdrawiam.

musisz uruchomić DMM i wybrać w nim opcje  UPDATE DATABASE -wtedy doda ci wszelkie nowo wgrane na nośnik pliki do katalogu który jest jakby spisem treści dla odtwarzacza -tyle

Nigdy nie musisz wgrywać całości od nowa !!!! -jeżeli nie chcesz stosować DMM  wystarczy ze po wgraniu nowych plików na dysk/pendrive  usuniesz z niego katalog DENON DJ utworzony przez odtwarzacz (usuniesz tez wszelkie zapisy memo -dlatego tej opcji nie polecam jeżeli korzystasz z funkcji memo )
Wtedy gdy usuniesz ten katalog po podłączeniu pendrive do odtwarzacza ten zeskanuje ci nośnik i sam rozpozna wszelkie zmiany

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Grudzień 2009, 00:06:18 »
(usuniesz tez wszelkie zapisy memo -dlatego tej opcji nie polecam jeżeli korzystasz z funkcji memo )
Małe sprostowanie - nie same punkty MEMO, a Playlisty. Informacje MEMO zapisywane są w samym pliku MP3.
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline lavatekk

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudzień 2009, 02:51:18 »
a czy w presecie Denon DN-S3700 nie ma przypadkim opcji Update Database?
bo takie coś jest w DN-HS5500 i właśnie to nadpisuje baze z pendriva/hdd o nowe mp3

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudzień 2009, 11:18:02 »
Wczoraj TVN Gadżet zobaczyłem coś takiego. I tak sobie myślę..... przecież to idealne rozwiązanie do naszych 3700. Malutki (wizualnie dysk), Wielki pojemnościowo. Wstępna ocena bardzo pozytywna. Co Wy o tym myślicie?
DN 3700-1700-3700 , Denon HP1000, RPM, Win7x64SP1

Offline Peter Madd

• Człowiek DENON
    • Official Myspace
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudzień 2009, 12:08:37 »
co prawda nie mam dns3700 ale 1200 i wlasnie wczoraj sobie zamowilem ale 2,5". Nie wiem czemu ale jakos nie ufam ym mniejszym mge zgubic czy cos :) A tu wiecej http://www.allegro.pl/71673_dyski_1_8.html

Offline pio_treck

• Zaawansowany użytkownik
    • soundcloud
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudzień 2009, 15:23:31 »
w media mark są samsungi 160GB 140zl, wielkosci mniej wiecej tel.komorkowego, chodzą bez zadnego softu. świetnie wyglądają.polecam
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2009, 15:33:44 wysłana przez pio_treck »

Offline Dangelo

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwiecień 2010, 16:01:10 »
zastanawiam eis właśnie nad dyskami ale ciekawe czy szybko nie zakończą swego żywotu od warunków klubowych ;)

Offline siemenszk

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Sierpień 2011, 14:46:41 »
czzyli krotko zwiezle i na temat powiedzcie mi jakie dyski mozna podlaczyc do dns 3700? pojemnosc poniewaz chce kupic a nie chce zeby bylo rozczarowania ze po chwili odczytu przestanie dzialac lub go czytac jakch pojemnosci uzywacie?nie mam znajomego ktory posiada bo bym przetestowal jakie uciagnie

Offline pit_1975

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpień 2011, 18:32:23 »
Ja na jednym mam 1 terabajt a na drugim 2 terabajty 3,5 cala
firma nie ma znaczenia,dyski zwykłe zewnętrzne
czemu takie duże?
muza tylko i wyłącznie w formacie wav :)
z tego co słyszałem to uciągnie bez problemu 3 terabajty
denon nie ma żadnych ograniczeń (podobno)
z dyskami 2,5 cala są problemy,chyba że damy dodatkowe zasilanie.

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Sierpień 2011, 03:09:03 »
Dyski zewnętrzne zawsze/tylko i wyłącznie z zasilaniem. - Taka moja rekomendacja :):)
DN 3700-1700-3700 , Denon HP1000, RPM, Win7x64SP1

Offline pit_1975

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Sierpień 2011, 18:45:23 »
Niestety nawet w instrukcji nie ma nic na temat jakie jest usb -1.0 czy 2.0
ale wszystko wskazuje na to że jest 1.0
na 2.0 bez problemu łyknął by 2,5 cala na jednym kablu usb
chociaż jest mowa o ipadzie,a on nie wymaga dodatkowego zasilania

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Sierpień 2011, 19:10:59 »
DENON obsługuje zarówno USB 1.1, jak i 2.0, z tym, że tu nie o to chodzi, poza tym nie sądzę abyś w obecnych czasach dostał dysk (nawet używany) ze starszą magistralą USB.

Absolutnie odradzam podpinanie dysku bez zewnętrznego źródła zasilania. Port USB w odtwarzaczu ma zbyt małe natężenie prądu (A) aby uciągnąć taki dysk. W najlepszym przypadku zaważy na ogólnej stabilności - w najgorszym w ogóle nie wystartuje.

chociaż jest mowa o ipadzie,a on nie wymaga dodatkowego zasilania
Co ma do tego iPad? To są dwa różniące się diametralnie urządzenia. Dysk posiada części mechaniczne (silnik, głowica), które wymagają zdecydowanie większego natężenia prądu.
Sklep.DenonDJ.pl

Offline pit_1975

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Sierpień 2011, 18:51:39 »
Port USB w odtwarzaczu ma zbyt małe natężenie prądu (A) aby uciągnąć taki dysk. W najlepszym przypadku zaważy na ogólnej stabilności - w najgorszym w ogóle nie wystartuje.

i oto mi właśnie chodziło,wejście usb "A" w dns-3700 jest w standardzie 1.0 !!!!
dysk 2.5 cala zachowuje się tak samo jak w komputerze z usb 1.0,potrzebne jest dodatkowe zasilanie stosowane przez kabel usb"Y' (jedna wtyczka do hdd i dwie wtyczki usb do komputera)
natomiast w przypadku kompa ze standardem usb 2.0 wystarczy jedna wtyczka do hdd i jedna do kompa.
Z innej beczki
dlaczego dyski 2,5 cala bez problemu działają np w telewizorach lcd,odtwarzaczach multimedialnych,odtwarzaczach dvd z dodatkowym wejściem usb i to na jednym kablu bez dodatkowego zasilania?
a no dlatego że zastosowane tam gniazda usb (i cała magistrala)są w standardzie 2.0 a nawet 3.0

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Sierpień 2011, 19:07:43 »
Nie chodziło mi o wyjście USB A, ale o jednostkę natężenia prądu (A - Amper). Zresztą USB A służy tylko do komunikacji z komputerem (MIDI, interfejs audio). Nie ryzykowałbym z czymś takim. Nie prościej po prostu kupić odpowiedni dysk? Nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem takowego.

dlaczego dyski 2,5 cala bez problemu działają np w telewizorach lcd,odtwarzaczach multimedialnych,odtwarzaczach dvd z dodatkowym wejściem usb i to na jednym kablu bez dodatkowego zasilania?
Standardem natężenia prądu (o ile dobrze pamiętam) w przypadku USB 2.0 jest 500mA, jednak zdarzają się przypadki, iż są urządzenia, które podają na wyjściu nieco większe natężenie. Pierwszym z brzegu takim przypadkiem jest chociażby najnowsza linia Macbook Pro (Early 2011), gdzie faktycznie natężenie na portach zostało zwiększone, względem poprzednich modeli.  Powodem jego podniesienia było to, iż producent chciał osiągnąć taki sam czas ładowania iPad'a z portu USB, jak i z sieci. Analogiczne przypadki zapewne zdarzają się w przypadku innych producentów.

DENON ma specyfikację zgodną ze standardowym portem USB.
Sklep.DenonDJ.pl

Offline pit_1975

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Wrzesień 2011, 16:53:58 »
widzę że się nie zrozumieliśmy
nie ważne jest czy podpinamy dysk usb jest 1.0 czy usb 2.0
ważne co jest w środku (bebechy) odtwarzacza ,a zastosowano magistrale 1.0 (niestety:( )
przepraszam za upór ale moje małe eksperymenty na to wskazują
stu procentową odpowiedz może dać tylko Denon

zostawiam mądrzejszym ten temat
skupiłem się na rozwiązaniu tego dość istotnego problemu dotyczącego dysków twardych 2,5 cala sata

Panie i Panowie jest rozwiązanie !!!!
jak wiemy nasz denonek posiada 2 gniazda usb
usb A - tu podłączamy pendrive,karty pamięci+czytnik kart,twarde dyski
usb B - komunikacja z kompem (midi,karta dzwiękowa)

używając trybu usb w odtwarzaczu nie można jednocześnie korzystać trybu "midi" prawda? (oczywiście że prawda)
więc dodatkowe zasilanie można pobrać z nie używanego gniazda usb B
do tego celu potrzebujemy : kabel usb 'Y' i adapter usb (wtyk B na gniazdo A)

STRONY PODANE PONIŻEJ MAJĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE CHARAKTER POGLĄDOWY  !!!!!!!
TO NIE JEST REKLAMA PODANYCH NIŻEJ STRON !!!!

TAK WYGLĄDA KABEL USB 'Y'
http://www.henryx.pl/kabel-usb-y-2xusb-am-usb-mini-am5p-0-9m.html

TAK WYGLĄDA ADAPTER
http://www.digimania.pl/komputerowe,35/usb,291/adapter-usb-a-gniazdo-b-wtyk-1szt-bcp461,980.html

sprawdzałem 2 twarde dyski 2,5 cala sata wyjęte z laptopa (sformatowane na fat32 oczywiście)
250 gigabajta i 500 gb
obudowa zewnętrzna do dysków 2,5 cala taka najzwyklejsza i najtańsza (podróba vaio) tylko z kabelkiem
usb 'Y' dostępna na Allegr......
tworzenie listy dbfile na samym dn-s3700 odbywa się szybko i bez jakichkolwiek niespodzianek
odtwarzanie utworów (parę dni testów) też bez niespodzianek
wszystko zachowuje się stabilnie (dysk i odtwarzacz)

BARDZO WAŻNA INFORMACJA DOTYCZĄCA TWARDYCH DYSKÓW !!!!!!!!!!!!!
o tym Denon też nic nie wspomniał w instrukcji ,a dotyczy twardych dysków i pendrive
aby poprawnie wyłączyć twardy dysk (zatrzymać ) należy zastosować poniższą procedurę

1- zakończ odtwarzanie
2- naciśnij przycisk 'CD' w odtwarzaczu (ten punkt można pominąć ale nie zaszkodzi)
3- naciśnij przycisk 'MIDI w odtwarzaczu
4- zatwierdz 'OK' enterem (pokrętłem)
dysk powinien się zatrzymać !!! ( można na "ucho" usłyszeć :)
dzięki temu nie rozwalimy twardego dysku i nie stracimy danych zapisanym na nim
jeżeli z jakichś przyczyn dysk nadal się kręci to ładujemy ponownie nagranie z dysku i ponawiamy procedurę
zatrzymania,wyłączenia dysku
użytkownikom pamięci typu PENDRIVE też zalecam taką procedurę

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Wrzesień 2011, 20:59:43 »
ważne co jest w środku (bebechy) odtwarzacza ,a zastosowano magistrale 1.0 (niestety:( )
DENON na porcie USB typu A obsługuje USB 2.0 (inaczej nie byłaby możliwa opcja odtwarzania plików WAV - USB 1.1 oferuje zbyt mały transfer).

Jeśli zaś chodzi o Twój pomysł z przejściówkami i portem USB B, to przyznam, że niegłupi i w sumie sam bym na niego nie wpadł. Pogratulować pomysłowości i upartości w dążeniu do celu.

Co do procedury wyłączania to uważam ją nieco za zbyt zawiłą. Z własnego doświadczenia mogę napisać, iż wystarczy zastopowanie odtwarzanego utworu, odczekanie tych 5 s. i po prostu wyłączenie odtwarzacza. IMO nie ma potrzeby kombinować w powyższy sposób. W urządzeniach tego typu nie ma czegoś takiego jak "bezpieczne usuwanie sprzętu".
Sklep.DenonDJ.pl

Offline pit_1975

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Grudzień 2011, 17:44:12 »
Witam ponownie

Otóż muszę zdementować to co napisałem powyżej
a dotyczy to dodatkowego zasilania twardego dysku 2,5 cala sata z usb za pomocą adaptera usb

błędnie z góry założyłem że taki dysk "MUSI" mieć dodatkowe zasilanie
otóż okazuje się że nie i moje dyski są na to przykładem (250gb sata i 500gb sata)
włączając tryb usb w odtwarzaczu wyłączamy tryb midi,co za tym idzie odcinamy zasilanie z portu usb odpowiedzialnego za komunikację z kompem :(
więc tak naprawdę dodatkowego zasilania nigdy nie miałem :)

i teraz nie wiem co jest za to odpowiedzialne,wnioski mam 2
1- układ scalony,który znajduje się w obudowie zewnętrznej 2,5 cala sata
może są różne rodzaje tych układów i nie wszystkie obudowy "uciągają" dyski na jednym kablu

2- a może twardy dysk (dyski 250 w z wyż to pewnie inna technologia a może i zasilania niż dyski o pojemności 80gb czy 160gb,ale to tylko moje domniemania)

wniosek końcowy
u mnie dysk 2,5 cala 250gb (500GB WD)  sata firmy TOSHIBA  w obudowie zewnętrznej firmy GEMBIRD
działa na jednym kablu usb bez dodatkowego zasilania,czyli tak jak być powinno :)
Kilku dniowe testy to potwierdziły

dokładnie ta obudowa
http://www.gembird.nl/item.aspx?id=4831

Sprawa może też wyglądać inaczej z dyskami "gotowcami" kupione w sklepie już z fabryczną obudową
(obudowy mogą mieć dodatkowe przyciski typu "backup" lub oprogramowanie np do szyfrowania danych,i mogą nie działać na Denonach)

Jeżeli kogoś naciągnąłem na koszta z kupnem adaptera to Przepraszam

Offline pit_1975

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Styczeń 2012, 19:30:59 »
Dysk 2,5 cala zewnętrzny
Pojemność - 1 terabajt
Firma - ADATA
Model - Superior SH02

działa na 100% na jednym kablu usb bez żadnego dodatkowego zasilania

polecam,mały,lekki,cichy i świeci na niebiesko (mała dioda na górze obudowy i długa prawie na całą powierzchnię - kant obudowy)
więc nawet dopasowany pod design Denona  :)

http://www.adata-group.com/index.php?action=product_feature&cid=2&piid=22

a tu jak wygląda

ADATA SH02 500gb portable hard drive review