Autor Wątek: DN-S3700  (Przeczytany 6419 razy)

Offline Marked_One

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • DENONDJ - Use It. Live It.
Odp: DN-S3700
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Lipiec 2009, 22:15:09 »
Wystarcza mp3Tag, tam można zaznaczyć wszystkie pliki i konkretne znaczniki tag usunąć ze wszystkich plików.

Bez bólu, bez żalu :)
DENON DN-X500 + DN-HD2500 + DN-HP1000

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Lipiec 2009, 02:03:30 »
Warto poinformować o tym bezpośrednio Marcina, z tego co mi wiadomo, są prowadzone prace nad kolejnym softem.

A tak poza tym nie trzeba na nowo konwertować całego materiału - wystarczy usunąć stary tag mp3 i nadpisać go na nowo (najlepiej zrobić to aplikacją Mp3tag). Jeśli boisz się utraty takich informacji jak np. Album, Year, BPM, itp. wystarczy tylko odpowiednio przerzucić te informacje na nazwę pliku, następnie wyczyścić i wrzucić z nazwy ponownie do tagów.

Oto przykad jak to zrobić:
Zaznaczasz plik (pliki), prawy przycisk myszy (PPM), następnie konwersja, znacznik - nazwa pliku i wklepujemy:
%genre% - %year% - %album% - %bpm% - %artist% - %title%
Następnie klikasz ponownie PPM i usuń znacznik.
Kiedy znacznik jest już wyczyszczony - PPM, menu konwersja, nazwa pliku - znacznik (Tag) i wklepujemy:
%genre% - %year% - %album% - %bpm% - %artist% - %title%
Po tym jeśli chcemy przywrócić nazwę pliku do normalnej postaci - PPM, konwersja,  znacznik - nazwa pliku i wklepujemy już tylko:
%artist% - %title%
Powinno pomóc. Bardzo przydatne, jeśli chcemy ową operację przeprowadzić na większej ilości plików. Trochę kłopotliwe, ale zajmie to nam góra 5 min., dzięki temu zobacz ile czasu zaoszczędzone. Zawsze to jakiś sposób.

Poza tym wartym odnotowania jest fakt, ze względu na czasami dziwne tutuły znaczniki %artist% oraz %title% umieszczać na końcu. Mniejsze prawdopodobieństwo, że coś z nazwami się pomiesza (ze względu na to, że elementem rozróżniającym poszczególne tagi jest myślnik (jeśli takowy myślnik będzie gdzieś w tytule to cały nasz misterny plan szlag trafi i wszystkie tagi się przesuną). Oczywiście te kody do wpisania to tylko przykład - w moim przypadku są wystarczające, ale jeśli ktoś używa też innych tagów powinien je zmienić lub dodać wedle własnego uznania.
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline Marked_One

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Lipiec 2009, 09:03:08 »
Sposób Kamila działa, na dodatek pozwala zapisać nowy znacznik do plików (mowa o ID3v2.3 i wyżej).

Ja przedstawię swoją propozycję trochę prostszego sposobu, jeśli chodzi tylko o usunięcie samych danych memo :)
Pliki mp3 zapisane na HDD działającym z Denonami przez USB mają kilka znaczników używane przez DDJMM i modele HD, HS, S.

Kolejno:
DDJ/DUR - znacznik czasu-ramek (kłania się wyszukiwanie punktu Cue za pomocą Bend/Search), skąd aż tyle? czas w sek * 75 ramek na sek :),
DDJ/VER - nie jestem pewien, być może to zapis wersji pliku,
DDJ/BRK1 - pkt a/b początkowy (dane ramek z zapisanym czasem startu pętli),
DDJ/BRK2 - pkt a/b końcowy (dane ramek z zapisanym czasem końca pętli),
DDJ/WAVE - dane wave, czyli wizualizacja utworu (działająca w S3700).

Jeśli ktoś chce się pozbyć danych MEMO wszystkich lub kilku plików to polecam w poniższym oknie tym ww. znacznikom przypisać wartość wyczyść, program wykona swoje i możecie zapisywać od nowa :)

mp3Tag ma wiele przydatnych funkcji, chociażby owa konwersja znacznik - nazwa i na odwrót o której pisał wyżej Kamil.
Można napisać sobie układ w jaki program sam zmieni zaznaczone nazwy plików :) Przydatne kiedy remiksy już się nie mieszczą na wyświetlaczu ;)
Naprawdę wszystkim polecam, na dodatek program jest darmowy.

Dzięki przyjemnemu interfejsowi można uprościć sobie znacznie pracę ze zmianą nazw plików :)
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2009, 09:13:37 wysłana przez Marked_One »

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Lipiec 2009, 11:51:03 »
O proszę i ja się dowiedziałem czegoś nowego :) Domyślałam się, że są specjalne tagi. Jak je rozgryzłeś? Zrobiłeś autopsję na pliku i przejrzałeś jakimś programem binarnym?

PS. Powinna być jeszcze gdzieś zawarta informacja nt. wartości potencjometru pitch, poza tym nie jestem pewien, ale w tagach nie może być zapisana więcej niż jedna wartość, tak jak sugerujesz tagi DDJ/BRK1&2, wydaje mi się, że powinny być jeszcze jakieś tagi dodatkowe.
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline Marked_One

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Lipiec 2009, 21:05:27 »
Od dziecka musiałem wiedzieć co zabawka ma w środku :D

Nie rozbijałem pliku w drobno, tylko metodą własnej analizy coś takiego stwierdziłem :)
Oczywiście mogę się mylić i producent może wszystko opisać w inny, mniej zgodny z moim opisem sposób. Biorę za to odpowiedzialność :)

Opisane tagi dotyczą DDJMM, co do reszty wykonam w najbliższym czasie taką analizę i zdam relację :)
Co do opisanego tagu DDJ/BRK1&2 dane wydaje mi się że dotyczą auto pętli (16, 32, 64) z DN-S3700 przy czym DDJMM może takowe dane zapisać :)

PS. Mam mały pomysł, nt. dodania kilku istotnych informacji. Myślę że bardzo pomogło by to początkującym użytkownikom. Odezwę się na priv :)