Autor Wątek: DN-S3700 + VirtualDJ.  (Przeczytany 2286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

danello

• Gość
DN-S3700 + VirtualDJ.
« dnia: 03 Lipiec 2009, 15:43:46 »
Witam Wszystkich użytkowników forum.

Dostałem niedawno fajny odtwarzacz jakim jest DN-S3700 i mam w zwiazku z tym pytanie. Czy jest możliwość, abym odtwarzacz podpiął do komputera (jest bo jest wejście USB:)) oraz aby jeden kanał był włączany z komputera, natomiast drugi to Denon. Nie mam mixera jak narazie ani drugiego odtwarzacza, dlatego wlaśnie pytam o możliwość podłączenia do tego oprogramowania.

P.S. dodam, że nie mam żadnej plytki, bo nie zostala ona dostarczona z odtwarzaczem i dostarczona nie będzie...

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam.

Offline dadcom

• Zaawansowany użytkownik
  • NIE WAZNE Z CZEGO GRASZ WAZNE JAKI KLIMAT TWORZYSZ
    • dadcom
Odp: DN-S3700 + VirtualDJ.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipiec 2009, 19:17:56 »
Wiec kolego majac jeden cd masz mozliwosc tylko sterowania jednym wirtualnym odtwarzaczem.DN S 3700 ni ema mozliwosci rozdzielic sie kanalami miedzy soft a realny naped.Tylko  dwa cd i mikser no i oczywiscie odpowiedni soft pozwola odtwarzac z 2 kanalów i dwoch wirtualnych cd.
TANNOY REVEAL 6D hd 215,vr601x ,M-AUDIO FW 410  vestax pmc 17a   DENON DN HC 4500 ROLAND FANTOM X6 wypasiony deskop i masa przewodow.....

Offline DawidWarsaw

• YouTube - DawidWarsaw's Channel
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipiec 2009, 00:02:33 »
Dadcom: Nieprawda, że nie można kontrolować jednym fizycznym odtwarzaczem dwóch wirtualnych odtwarzaczy w oprogramowaniu do typu wirtualna konsoleta DJska...

Danello: Już śpieszę z odpowiedzią na Twoje pytanie:
Bracie: Dadcom ma rację w tym, że nie ma możliwości łączenia trybu odtwarzacza niezależnego z CD/z pamięci masowej z trybem kontolera MIDI w DN-S3700. Czyli kiedy przełączysz DN-S3700 w tryb kontrolera MIDI, to nie możesz w tym czasie odtwarzać CD w DN-S3700/z pamięci podłączonej przez USB do DN-S3700. I na odtwót: kiedy używasz DN-S3700 jako niezależnego odtwarzacza CD/z pamięci masowej wpiętej do DN-S3700, to nie możesz w tym samym czasie używać DN-S3700 jako kontrolera MIDI do sterowania oprogramowaniem na komputerze.

Jednak:
Używając trybu kontrolera MIDI można kontrolowac dwa wirtualne odtwarzacze na kompuetrze, dzięki przełączaniu z kontrolowania jednego wirtualnego decku, na kontrolowanie drugiego i dalej z powrotem pierwszego itd.

Na pewno taka funkcja jest dostępna w oprogramowaniu ScratchLIVE od Rane Serato http://www.scratchlive.net/
Przykład na używanie jednego fizycznego odtwarzacza do kontrolowania dwóch wirtualnych odtwarzaczy:

dj ama house/electro quick mix

Niestety oprogramowanie typu wirtualna konsoleta DJska jest (w prawie wszystkich przypadkach) płatne. Część z nich ma wersje demonstracyjne - npl. 30 dniowe, natomiast inne wymagają przypisanego doń sprzętu fizycznego.

Nie masz oryginalej CD od DN-S3700, ale na niej i tak nie ma oprogramowania typu wirtualna konsoleta DJska, tylko jest zwyczajny program typu zarządca muzyki, który np. pozwala na katalogowanie, układanie list odtwarzania i detekcja tempa poszczególnych utworów.

Jeśli chcesz, aby to oprogramowanie zastępowało także mikser - aby w nim dział wirtualny mikser - to... licz się z tym, że ten mikser będziesz musiał czymś kontrolować, a kontrola myszką, czy też klawiaturą jest niewygodna. Poza tym musisz mieć w komputerze więcej wyjściowych kanałów audio niż dwa (niż stereo). Można to uzysjkać poprzez specjalne wykorzystanie karty dźwiękowej która jest wieolanałowa - np. siedniokanałowa, a nie zwykłe stereo. W laptopach najczęściej masz zwykłe stereo. Innym sposobem jest zainstalowanie dodatkowej, drugiej karty dźwiękowej - najprościej malutką i taniutką kartę dźwiękową na USB... Potrzebujesz tych dodatkowych kanałów audio, aby mieć podsłuch na słuchawki.
Jednak głośność sygnału na te słuchawki będzie przeważnie niższa niż głośniość wyjścia słuchawkowego na fizycznym mikserze...

Bardziej poważne jest dokupienie taniego, prostego miksera DJskiego - np. dwukanałowego, prostego, używanego - takiego za 200 zł i doprowadzenie do niego dwóch sygnałów audio z komputera. Czyli i tak potrzebujesz dwóch wyjść stereo. Niestety nie zalecam Ci tutaj wykorzystania karty dźwiękowej, która jest w DN-S3700, ponieważ... w DN-S3700 jest pojedyncza karta dźwiękowa i łączenie jej z inną kartą dźwiękową na komputerze może dać rezultat niejednakowych opóźnień obydwu kart - dźwęk po prostu może być na jednej z tych kart bardziej opóźniony, niż na drgiej. Ale nie koniecznie, jeśli się np. pokombinuje ze sterownikami ASIO dla karty dźwiękowej w DN-S3700 i ASIO FOR ALL dla karty dźwiękowej w komputerze.

Natomiast jeśli byś kupił z oprogramowaniem typu wirtualna konsoleta DJska również przypisany doń sprzęt typu zewnętrzna karta dźwiękowa wysokiej jakości, to komplet wyjść i wejść audio masz zapewniony w tym sprzęcie. Ale to koszt z reguły znacznie powyżej 1000 zł nawet używany...
« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2009, 00:15:02 wysłana przez DawidWarsaw »

Offline Marked_One

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • DENONDJ - Use It. Live It.
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipiec 2009, 11:22:28 »
Witamy nowego użytkownika :)

Co do zastosowania karty z S-3700 to jest kilka kombinacji, które mogą okazać się przydatne.
Nie interesuje mnie jaką masz wersję czy jest legalna itd. to nie ma dla mnie znaczenia.

VirtualDJ ma podobnie jak Serato zaimplementowaną funkcję sterowania jednym kontrolerem dwóch wirtualnych decków (pisze o tym Dawid).
Działanie jest oparte na zwykłym sterowaniu jak klawiaturą, gdzie klawiszem TAB możesz zmieniać aktywny deck (programując wcześniej komendę MIDI nie musisz nawet mieć klawiatury, ale to zależy już od Ciebie :)

Co do kontroli miksera w programie, to odpuścił bym. Nawet najtańszy mikser lepiej się spisze niż program :)

Teraz kombinacje co do Mastera i odsłuchu...

Polecam mikser i kartę dźwiękową minimum 4 kanałową (przód: lewy, prawy, tył: lewy, prawy dla przyp.).
Wyjścia przód masz jako Deck 1, wyjścia tył pracują jako Deck 2, S-3700 służy za kontrolę, a mikser do miksu.

Jest również inna opcja, która się sprawdzała u mnie, ale....
Nie mam możliwości sprawdzić czy sygnał karty z S-3700 może zostać dzielony na 2x Mono.
Zasada działania była by następująca: Lewy kanał wyjścia z S-3700 działa w Mono jako Deck 1, prawy kanał z S-3700 także w Mono jest pod Deck 2.
Jest potrzeba zastosowania odpowiedniego rozdzielacza by sygnał mono z kanału lewego znalazł się na dwóch kanałach pierwszego wejścia miksera, podobnie trzeba to wykonać dla prawego kanału wyjscia S-3700.

Wiem, zawile opisane, je pisz na Priv to odpowiem :)

Do Dawida:

Dawid masz na prawdę gdzieś słowa administracji na temat formatowania Twoich postów !

Wiedz, że na prawdę źle się to czyta, na wstępie tak "świecący" tekst odpycha większość użytkowników od czytania.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany Twoją odpowiedzią, to jestem przekonany że ją przeczyta.

Odsyłam Cię tutaj przypomnij sobie o czym była mowa.
DENON DN-X500 + DN-HD2500 + DN-HP1000

Offline DawidWarsaw

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipiec 2009, 13:27:25 »
Dzielić kanału stereo na dwa mono nie ma co.

Jesli natomiast danello użyje karty dźwiękowej na kompie, która będzie miała dwa (może mieć więcej, ale nam potrzebne są dwa) kanały każdy stereo, to jak użyje sterownika ASIO FOR ALL, to z opóźnieniami (latencją) będzie OK, bo ASIO FOR ALL jest skuteczny...

A co do miksera, to naprawdę polecam Ci zrobienie tak, jak sugerowałem - zakup taniego, używanego dwukanałowego miksera - za jakieś 200 zł...

---

@Marked_One:

Odnośnie formatowania tekstu, którego użyłem: Moim celem nie było "świecenie" i zwracanie na siebie uwagi, tylko chciałem, żeby wlaśnie to się lepiej czytało, to znaczy - żeby "jednym spojrzeniem" móc ogarnąć kluczowe rzeczy jakie chciałem przekazać.
Jesli rzeczywiście to się gorzej czyta, to nie wiedziałem i dzięki za informację zwrotną...

Ale jeszcze spytam się innych - np. forumowicza Danello: DANELLO powiedz mi, czy lepiej by się Ci czytało, gdyby nie było tego formatowania żółtego, niebieskiego i pogrubionego, których używem? Z góry dzięki za info. Bo moim celem jest ułatwienie czytania, pomoc, podobnie, jak moim celem było życzliwe ostrzeżenie części nowych w DJowaniu przez wadami Denona, gdy go krytykowałem w moich wypowiedziach sprzed kilku dni...

Offline Marked_One

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • DENONDJ - Use It. Live It.
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipiec 2009, 13:41:23 »
Zamiast jaskrawych kolorów zastosuj pogrubienie i / lub podkreślenie tekstu.

O wiele mniej odrzuca i pozwala szybciej wychwycić wszystkie ważne do przekazania szczegóły :)
DENON DN-X500 + DN-HD2500 + DN-HP1000

Offline pedroboks

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lipiec 2009, 15:11:15 »
Ale jeszcze spytam się innych - np. forumowicza Danello: DANELLO powiedz mi, czy lepiej by się Ci czytało, gdyby nie było tego formatowania żółtego, niebieskiego i pogrubionego, których używem? Z góry dzięki za info. Bo moim celem jest ułatwienie czytania, pomoc, podobnie, jak moim celem było życzliwe ostrzeżenie części nowych w DJowaniu przez wadami Denona, gdy go krytykowałem w moich wypowiedziach sprzed kilku dni...

Kolego, jeśli pytasz sie tez innych forumowiczów to juz ci odpowiadam... zle sie to czyta.
Kolego  jesli Ciebie proszą o to zebys dał sobie luz z kolorkami tęczy w postach to uszanuj to i nie kombinuj... oczywiscie poraz kolejny tez przypominamy Ci zebys dał tez sobie spokoj z wszelkimi BRAĆMI... załapałeś wreszcie ?! 
Allen & Heath 4D + HD25 - 1 II

danello

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipiec 2009, 19:03:14 »
Panowie ;)
Ja tylko pytałem, czy da się podłączyć na chwilę obecną odtwarzacz do komputera tj. - podłączam przez USB włączam virtual DJ wybieram piosenkę i bawię się S3700 jako jeden kanał. Nie wiem jak to zrobić więc chciałem Was prosić o pomoc,a tutaj dowiedziałem się jedynie, żebym najlepiej kupił mixer - mixer będzie, ale jeszcze nie teraz i to zależy od Denona czy będzie, a nie odemnie ale nie wnikajmy w szczegóły.

Co do kolorowych postów - bawcie się w słodkie, różowe dziewczynki, ale to chyba nie to forum ;) Jak chcecie to sobie kolorujcie czcionki - mi to nie przeszkadza.

Offline DawidWarsaw

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lipiec 2009, 19:28:16 »
@danello:

Bez fizycznego miksera będzie trudno, ale teoretycznie możesz używać programowego miksera w virtual DJ, ale żeby zapewnić sobie odsłuch na słuchawki (w celu przygotowywania następnego utworu słuchając go tylko na słuchawkach, podczas gdy na głośniki idzie aktualnie odtwarzana muzyka), to musisz mieć co najmniej wyprowadzone dwa kanały stereo - jeden jako sygnał na głośniki, a drugi jako sygnał na słuchawki... Opisałem w pierwszej mojej odpowiedzi jak możesz to zrealizować: albo poprzez wielokanałową kartę dźwiękową w kompie, albo ewentualnie kombinując wyjście audio z koma z wyjściem audio z DN-S3700 (wykorzystanie karty dźwiękowej w DN-S3700), ale wtedy powinieneś coś zaradzić na latencję (opóźnienia) dźwięku generowanego przez kartę dźwiękową komputera. Możesz popróbować ze sterownikiem dźwięku ASIO FOR ALL, aby spróbować tą latencję zminimalizować.

Dlaczego "to zależy od Denona", kiedy będziesz miał mikser? :)

@Marked_One:

Dzięki za informację zwrotną. Przyjąłem do wiadomości.

@pedroboks :

Ty nazywasz mnie kolegą, a kolegami nie jesteśmy, natomiast ja nazywam czasem ludzi np. Braćmi albo ziomami i to jest takie moje powiedzenie, które nie dosłownie oznacza, że dana osoba jest moim bratem... Gdybym używał słowa "ch..j", a nie Brat, to to by było obraźliwe -nie fair, ale gdy mówię Brat, to chyba można by się do tego nie przyczepiać, co? Szczególnie, że nie do Ciebie tak powiedziałem, tylko do Danello... Jesli tu jest zakaz nazywania drugiego człowieka bratem, to dlaczego nie ma zakazu nazywania drugiego człowieka kolegą?

danello

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lipiec 2009, 19:38:35 »
Off top robicie Panowie troszkę ;) Ok ja już się nie będę bawił w to motanie się z konfiguracją:)

Co do samego Denona. Dlaczego? A no dlatego, że sam odtwarzacz także mam od producenta. Nie wiem czy mogę, najwyżej Panowie administratorzy usuną  link. Jestem redaktorem naczelnym portalu TechWorks.pl. Nasz portal ma także inny, trochę mniejszy - DJWorks.pl i stąd odtwarzacz Denon'a u mnie ;)

Offline DawidWarsaw

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lipiec 2009, 20:26:59 »
Witam, witam :)

Przepraszam za to zamieszanie z tym offtopem ;) Wybacz też te kolorowanie na żółto, ale to tak właściwie chciałem się przekonać, czy to się lepiej, czy gorzej czyta dzięki pokolorowaniu.

Słuchaj - jeśli chcesz się pobawić tylko jednym odtwarzaczem, to... :) szkoda, ze nie masz DN-HS5500  - moim zdaniem to jest naprawdę ciekawa maszyna :) ... W jednym odtwarzaczu masz dwa, dzięki przełączaniu dwóch niezależnych warstw - i to w funkcji niezależnego odtwarzacza, a nie kontrolera jakiegoś softu na kompie :)

Ale skoro masz DN-S3700, do którego dodano inne przydatne funkcje, ale zrezygnowano z dwóch odtwarzaczy w jednym, to, jeśli chcesz jaknajprościej zestawić z jednego DN-S3700 narzędzie do miksowania i skreczu, to możesz zrobić to:

- do nauki miksowania możesz po prostu sobie włączyć muzę nawet ze zwykłego odtwarzacza CD i wmiksowywać następny utwór odtwarzaczem DN-S3700. Nawet bez użycia sluchawek, jeśli punkt CUE utworu będzie miał miejsce na samym początku utworu wmiksowywanego.

- do nauki skreczu, poprzez puszczenie sobie gdzieś tam w tle np. na kombie dobrego beatu, a na DN-S3700 w tym czasie skreczujesz :)

To jest co możesz zrobić najprościej :)

Poza tym, jednak zachęcam Cię do wypróbowania konfiguracji Virtual DJ z DN-S3700, bo kiedy już się za to weźmiesz, to sprawa może okazać się łatwiejsza, niż się teraz może wydawać :) . Napisałem Ci sporo, wdając się w szczegóły, ale... mowiąc krótko, to po prostu podłącz DN-S3700 do kompa i przełącz w tryb kontrolera MIDI, a stanie się on nie tylko kontrolerem, bo i odda do dyspozycji wewnętrzną kartę dźwiękową! :) No i, jak już pisałem wcześniej - możesz kontrolować dwa wirtualne decki tylko jednym fizycznym odtwarzaczem poprzez przełączanie - najczęściej klawiszem TAB na klawiaturze kompa! Także może watro się tym pobawić!! Zawsze jakieś nowe doświadczenia.

Moje odpowiedzi są rozbudowane, szczegółowe, ale uwierz mi, że celem do jakiego dążę jest rzetelna i wygodna w odbiorze pomoc. Jeśli chciałbyś więcej info, to zapraszam do zadawania pytań - a ja i inni forumowicze, postaramy sie dostosować rady tak, abyś mógl wszystko zrozumieć i łatwo przebrnąć przez konfigurację.

« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2009, 20:37:46 wysłana przez DawidWarsaw »

danello

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lipiec 2009, 15:23:13 »
Witaj Dawid.

Jako, że już zaczęliśmy temat no to brniemy w niego dalej ;)

Zainstalowałem sobie sterowniki, podłączyłem Denonka do komputera, ustawiłem tryb midi - komputer go znalazł. Włączam sobie virtual DJ i... pojawia mi się takie coś: http://img9.imageshack.us/img9/3990/bladztd.jpg

Offline DawidWarsaw

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lipiec 2009, 22:35:55 »
@danello:

Bo masz zaznaczone, że chcesz używać "TIMECODE", czyli płyty (lub pliku dźwiękowego) z kodem czasowym. Tymczasem Ty tego NIE POTRZEBUJESZ - co więcej: komunikat z błędem informuje Cię, że nie masz wystarczająco dużo kanałów w karcie dźwiękowej - chodzi tu o wejściowe nanały do obsługi płyty lub pliku dźwiękowego z kodem czasowym!

Ty natomiast użyj nie opcji TIMECODE, tylko DN-S3700 w roli KONTROLERA PRZEZ MIDI!

Czyli nie powinna być zaznaczona opcja TIMECODE.

Czy wiesz jaka jest zasada działania płyt (lub plików dźwiękowych) z kodem czasowym (ang. timecode) i jaka jest różnica między tym, a kontrolowaniem oprogramowania przez MIDI?

Jeszcze jedna wskazówka:

Oprogramowanie typu Virtual DJ ma PRESETY - czyli już wgrane ustawienia MIDI pod konkretny kontroler MIDI - ZAKŁADKA "REMOTE CONTROL" (tu ustawiasz jakiego kontrolera będziesz używał do kontrolowania tego oprogramowania) w preferencjach/ustawieniach - poszukaj czy jest już w presetach Denon DN-S3700. Może jeszcze nie być, bo ten odtwarzacz ten model to nowość na rynku. Jak jest to super, jak nie ma to ustaw np. DN-S1200 i zobacz jak działa.

danello

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lipiec 2009, 11:07:59 »
Pobrałem najnowszą wersję VirtualDJ i działa :) rzeczywiście świetna zabawa :)

Dzięki wielkie za pomoc!