Autor Wątek: Denon DN-S3700 Hybrid Mode - pytania, odpowiedzi  (Przeczytany 975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartolome

• Zaawansowany użytkownik
Denon DN-S3700 Hybrid Mode - pytania, odpowiedzi
« dnia: 19 Grudzień 2010, 23:32:49 »
Proszę o wytłumaczenie mi co daje tryb HM w moich  Denon'ach.
Po pierwsze nie rozumiem co jest lepszego z grania na laptopie a grania z normalnych penów...
Po drugie czy Hybrid Mode, jest coś jest wart bez interfejsu Serato.

Proszę o wytłumaczenie mi tego ponieważ sam nie potrafię sobie odpowiedzieć na te pytania, szczególnie chciałbym wiedzieć jakie mam możliwości w tym trybie których nie mam przy normalnym graniu z nośników.

Offline Peter Madd

• Człowiek DENON
    • Official Myspace
Odp: Denon DN-S3700 Hybrid Mode - pytania, odpowiedzi
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudzień 2010, 00:00:33 »
bez interfejsu serato nic nie zrobisz

laptop kontra usb - widzisz ścieżke

hybrid mode - dzięki temu serato obsluguje aktywny talerz w s3700 (może chodzić bez płyt z kodem czasowym) i jednoczesnie przyciski sa w trybie midi

generalnie muszisz miec interfejs serato i s3700 lub s1200

Offline Bartolome

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudzień 2010, 09:29:05 »
No więc tak jak myślałem, dało to jedynie to że nie trzeba płyt z kodem, a za serato mam zapłacić 2600zł po to by ładnie widzieć ścieżkę, na DN-Sach i tak ją widzę, nie jest za dokładna ale dużo pomaga....
A napiszcie mi czy jest jakaś przewaga grania na lapku z innymi programami, czy dają jakieś nowe możliwości miksowania czy też tylko że nie trzeba penów, płyt i ładnie wygląda.....

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudzień 2010, 12:07:15 »
Po pierwsze nie rozumiem co jest lepszego z grania na laptopie a grania z normalnych penów...
dla mnie olbrzymim plusem jest pojemność i logistyka. W przypadku pendrivów mam tylko 32GB a granie z laptopa daje mi opcje np 500GB. Ponieważ nie ma w S3700 opcji współdzielenie jednego pendriva na dwa decki. Muszę mieć dwa. Gdybym potrzebował (a potrzebuje mieć dostęp do wielu utworów), to musiałbym na każdą imprezę brac dwa dyski USB (peny to za mało) + dwa dodatkowe źródła zasilania do dysków :) (co daje kolejne kable do podpinania za każdym razem i wypinania później)
A tak w laptopie mam wszystko.
Przejdźmy teraz do softu na lapku. W przypadku RPM i 3700 tak naprawdę na imprezki mógłbym spokojnie brać jeden deck i mixer. Dlaczego, ponieważ z jednego decka mogę obsłużyć (3 Playery z RPM) każdy, oczywiście na innym kanale w mixerze. to kolejny plus grania z lapka

Po drugie czy Hybrid Mode, jest coś jest wart bez interfejsu Serato.
Hybrid Mode nabiera olbrzymiej wartości gdy masz jeszcze mikser X1600 albo X1700. Dlaczego? ponieważ nie musisz już mieć żadnego interfejsu Audio (typu Maya USB, czy AUDIO 4/8DJ) żeby grać np z Virtuala lub Traktora lub Mixvibesa - jako DVS.

Timecody masz w decku co więcej dodatkowo masz obsługę MIDI a przez oba mixery lata DVS.
To nie tylko słynny "jeden kabelek mniej" to również więcej pieniędzy w kieszeni :)
Podsumowując -  tylko ci co grali na DVS docenią Hybrid Mode.
A napiszcie mi czy jest jakaś przewaga grania na lapku z innymi programami, czy dają jakieś nowe możliwości miksowania czy też tylko że nie trzeba penów, płyt i ładnie wygląda.....
Miksowanie z lapka to trochę lenistwo :P ano dlatego że masz Sync i sprawę synchronizacji beat-u masz załatwioną. Ale masz naprawdę więcej możliwości stworzenia ciekawego miksu. Ponieważ:
- możesz zaznaczyć (punkty Cue)  do 99 w RPM w utworze. W przypadku granie z pena na S3700 tylko 5 punktów.
- możesz zaznaczyć Loopy (patrz wyżej) w przypadku S3700 tylko 4 loopy
- możesz naraz miksować z 4 źródeł dźwięku a jakie to daje opcje... tylko sobie wyobraź.
- oczywiście ważnym aspektem jest szybkość wyszukiwania utworów, kolejny plus dla laptopa :)

DN 3700-1700-3700 , Denon HP1000, RPM, Win7x64SP1

Offline Bartolome

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudzień 2010, 13:00:52 »
A czy jest możliwość używania DN-Sów i Tractora przez midi bez żadnych interfejsów, tylko przez MIDI ?

Offline Bartolome

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudzień 2010, 13:02:42 »
Chociaż nie, przez MIDI pewnie dało by się tylko obsługiwać lapka i muza leciała by z niego a nie przez mikser ;/ Dobrze rozumiem ?

Offline Peter Madd

• Człowiek DENON
    • Official Myspace
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudzień 2010, 13:11:04 »
Całym szacunkiem ale po co CI taki sprzęt skoro nie znasz jego specyfikacji.

DN-S3700 jak i DN-S1200 ma wbudowane interfejsy (karty dźwiękowe) co oznacza że dźwięk jest przetwarzany w odtwarzaczach a nie w kompie.

W połączneiu z Traktorem nie potrzebujesz żadnego interfesju (mówimy o normalnej wersji bez scratch), natomiast w wersji scratch potrzebujesz albo audio4dj lub audio8dj ale tutaj tracisz możiwość kontroli przyciskami w MIDI albo lecisz na wbudowanych interfesjach w dns3700 i pelna kontrola midi ale nie mozesz uzywac aktywnego platera

Offline Bartolome

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudzień 2010, 14:19:32 »
Jestem ciekawy dlatego pytam, nie piszę wcale, że chcę tego używać ...
Bez aktywnego plattera to tak jakbym z 3700 zrobił 1200 więc interes po ch....

Offline Bartolome

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudzień 2010, 14:23:59 »
Myślałem jedynie o możliwości skonfigurowania programu tak by do jednego DN-S'a przyporządkować A i B a do drugiego C i D. Potem Behringera DDM4000 za pomocą MIDI sterować Crossfaderem w programie...
Miałbym wtedy 4 źródła dźwięku mając ten sam sprzęt i wszystko bardziej przejrzyste na ekranie...
Jak jest taka możliwość byłoby fajnie :) i chyba najfajniej jakby to było na Tractorze...

Offline Peter Madd

• Człowiek DENON
    • Official Myspace
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Grudzień 2010, 17:02:12 »
jasne że jest taka możliwość - tylko i wyłącznie musisz odpowiednie mapy do tego mieć ;) a raczej stworzyć bo nie słyszałem o takich

Offline Bartolome

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Grudzień 2010, 19:38:07 »
Mapy czyli przyporządkować odpowiednie klawisze pod odpowiednie funkcję tak ?
Dzisiaj się trochę pobawię nad tym zobaczymy...

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Grudzień 2010, 22:29:43 »
mapy już są pod traktora. Poszperac trzeba na denondjforums.com
Dzisiaj się trochę pobawię nad tym zobaczymy...
oj oj oj będziesz się długo tym bawił ... :D:D:D

Offline Bartolome

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Grudzień 2010, 22:54:15 »
Powiem Wam że mapy nawet jakieś są bo pasują te z 1200 ale plater jest bezużyteczny, pod klawiszami w ogóle co innego, bez sensu, patrzę jeszcze za Mixvibes ale nie mogę znaleźć jakiejś nowej wersji w internecie żeby zobaczyć jak to działa, przynajmniej jakieś demo, bo oryginał nie kosztuje przynajmniej tyle co traktor.

Offline Peter Madd

• Człowiek DENON
    • Official Myspace
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Grudzień 2010, 22:55:02 »
ale mapy do 3700 sa

Offline Bartolome

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Grudzień 2010, 23:13:30 »
OOoo MixVibes nawet bardziej mi się podoba, są stery do DN-S'a tylko że na Demo są zablokowane :( więc dalej nie zobaczę jak to działa

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Grudzień 2010, 23:15:48 »
ale mapy do 3700 sa

tak są ..unofficial :).. pozatym z tego co wyczytałem niejaki JJ sam będzie walczył nad swoją wersją map.
a to Link do map

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Grudzień 2010, 23:17:46 »
patrzę jeszcze za Mixvibes ale nie mogę znaleźć jakiejś nowej wersji w internecie żeby zobaczyć jak to działa, przynajmniej jakieś demo, bo oryginał nie kosztuje przynajmniej tyle co traktor.
a RPM na złotówki kosztuje ok 200 zeta :) full version

Offline Bartolome

« Odpowiedź #17 dnia: 20 Grudzień 2010, 23:25:58 »
Ale co, nawet z tymi mapami plater i tak nie reaguje ?

Offline bembol

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Styczeń 2011, 21:54:24 »
Czy Traktor Pro poleci na Hybrid Midi?? ...Probowal juz ktos??...bo ja probuje ale  nie moge za bardzo skonfigurowac polaczenia w Traktorze i teraz nie wiem czy zupelnie inne mapy potrzebuje(chociaz mam niby na Hybride ale cos nie ida) czy cos zle jeszcze ustawiam czy po prostu Traktor nie obsluguje??

..A i druga sprawa..nie mysla nad softem ktory by odpalil podswietlenia przyciskow w trybie Midi??...no i ten dretwy plater....lipa troszke bo to wyglada jak by na wylaczonym odtwarzaczu lecial ,nie ciekawie po prostu..a moze to kwestia jakis ustawien??? ..., czy jednak softu??

[MOD]Nie piszemy Caps Lockiem! Sprawa druga chcesz coś dodać do tematu, moderuj poprzednią wypowiedź![/MOD]
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2011, 23:58:33 wysłana przez Marked_One »

Offline Marked_One

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • DENONDJ - Use It. Live It.
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Styczeń 2011, 00:07:19 »
VirtualDJ w wersji 7.0 obsługuje komendy Midi wraz z podświetleniem przycisków dla DN S-3700.
Co do działania wyświetlacza LCD i silnika, też prawdopodobnie zostało to zaimplementowane w aktualnej wersji.

Sprawdzałem swojego DN HD-2500 i można powiedzieć, że sprawuje się przyzwoicie we współpracy z tym softem.
Mapy można dowolnie modyfikować, czy to kombinacje klawiszy, czy rodzaj podświetleń. Bajerem jest też pisanie własnych komend pod konkretne klawisze. To tak po krótce :)
DENON DN-X500 + DN-HD2500 + DN-HP1000

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Styczeń 2011, 02:35:22 »
Czy Traktor Pro poleci na Hybrid Midi??
Traktor Pro nie obsługuje systemów DVS. Potrzebujesz Trakktor'a, ale w wersji Scratch Pro.

A i druga sprawa..nie mysla nad softem ktory by odpalil podswietlenia przyciskow w trybie Midi??
Na chwilę obecną Hybrid MIDI odpowiada za generowanie Time Code i warstwy MIDI, ale bez podświetlenia.
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline bembol

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Styczeń 2011, 14:16:16 »
Sorki za CAPSLOCKA:)
zmiana traktora na inny nie wchodzi w gre bo po pierwsze:za dlugo go rozkminialem by teraz znow kombinowac z innym, po drugie:pare zloty kosztowal wiec szkoda ,po trzecie:moze i "nie swieci", ale to naprawde dobry programik:) ...ale dzieki za rade, a i rozwaze opcje rozszerzenia go do scratchPRO,ale po przekalkulowaniu kilku opcji:) ...najwazniejsze , ze wiem by dalej nie walczyc z podswietleniem skoro wiem ze sie jednak na dzien dzisiejszy nie da,w koncu to nie jest jakas strasznaaa wada...

Offline ceekay

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • "Carpe Diem"
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Styczeń 2011, 23:14:50 »
Ledy działają trzeba je tylko samemu z mapować :D

albo skorzystać z map niejakiego mclub7 działają na Scratch Pro w wersji 1.2.6 i 1.2.7 w hybrydzie.