Autor Wątek: Denon DNS-1200 - problemy z odczytywaniem plyt  (Przeczytany 6124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline uziq

• Użytkownik
  • **
Denon DNS-1200 - problemy z odczytywaniem plyt
« dnia: 09 Sierpień 2008, 22:00:28 »

witam
ostatnio zafundowalem sobie 2 x dns-1200
wszystko fajnie, ale mam pewien problem

Wkładam do odtwarzacza płytę: wykrywa ją zawsze i utwory gra, ale nie wykrywa nazw ścieżek ' no text data'
znowu wysuwam plyte i wsuwam na nowo ---> 'no text data'
znowu wysuwam i wsuwam --> 'no text data'
ponawiam to jeszcze 4 razy i....
dopiero za siódmym wsunięciem plyty do odtwarzacza, denonek odczytuje nazwy utworów.
czasem wczytuje od razu, czasami za drugim, trzecim, piątym, dziesiątym (loteria)

nie zakładałbym tematu gdyby nie fakt, że mój drugi odtwarzacz (identyczny) z wczytywaniem tytułów ścieżek (na tych samych płytach!) nie ma żadych problemów

serdecznie proszę o pomoc
pozdrawiam
uziq

Offline JackExEck

• Użytkownik
  • **
Odp: Denon DNS-1200 - problemy z odczytywaniem plyt
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2008, 23:00:17 »
Skoro jeden player działa bez zarzutu to wniosek narzuca sie sam .. oddac  na servis (ten drugi ;p).. a moim zdaniem ... najprostrze rozwiazanie jest niejednokrotnie najlepszym :) 

Pozdrawiam
DN HS 5500 x 2 + DN X 1500 SK + DN HP 1000 =  "Moc"

Offline Zadra

• Only easy day was yesterday
  • Horn Team
  • Człowiek DENON
  • Mr.Z
    • Nan Bei Shen Long
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2008, 01:11:22 »
jak byś jeszcze pochwalił się jaki soft posiadasz

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpień 2008, 10:21:37 »
Pierwsze co bym proponował, to właśnie zaktualizować soft do najnowszej wersji. Z tego co właśnie pamiętam egzemplarze z pierwszymi softami miały właśnie ten problem. Njnowszy soft jest zawszę dostępny tutaj.

PS. Problem ten był już poruszany na tym forum. Wystarczyło nieco poszukać :) Choćby w tym temacie (punkt 4).

Pozdr.
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline uziq

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpień 2008, 21:01:22 »
zrobilem tak jak powiedzialeś

tylko plug in na jeden cdk wykorzystalem do dwoch (przy rejestracji podalem tylko jeden cd)

zobaczymy

Offline uziq

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpień 2008, 21:12:49 »

Ło kurva!

nie tylko odczytuje wszystkie plyty, ale i proces wczytywania jest szybszy!

dzieki wielkie za pomoc, a gdyby ktoś miał podobne problemy, podaje adres dla wszystkich:

http://www.denondj.com/plugin.asp?prod=DN-S1200

pozdrawiam :))

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpień 2008, 21:15:07 »
Niesamowite ;)

I ten link jest dla nas jest jakiś nowy, nigdy wcześniej na forum niespotykany ;)
Sklep.DenonDJ.pl
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Offline Zadra

• Only easy day was yesterday
  • Horn Team
  • Człowiek DENON
  • Mr.Z
    • Nan Bei Shen Long
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpień 2008, 21:24:46 »
hehe...jak to człowiekowi można takim maleństwem sprawić tyle radości ;)

Offline dadcom

• Zaawansowany użytkownik
  • NIE WAZNE Z CZEGO GRASZ WAZNE JAKI KLIMAT TWORZYSZ
    • dadcom
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpień 2008, 16:22:05 »
Mam te odtwarzacze od dnia premiery w kraju i nie zawiodlem sie na razie ani razu .Obce sa mi jakiekolwiek niedomagania w postaci nie odczytania cd usb czy nazw plikow soft oczywiscie uaktualniony.A ostatnim czasy 1200 stale pracuja jako sterowniki midi oraz karty muzyczne programu Reflex.
TANNOY REVEAL 6D hd 215,vr601x ,M-AUDIO FW 410  vestax pmc 17a   DENON DN HC 4500 ROLAND FANTOM X6 wypasiony deskop i masa przewodow.....

Offline Relax

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpień 2008, 22:12:22 »
Do Dadcom:  Jak kolega robi, że utwór mp3 (z pamięci) o nazwie np. słodycze, iść czy np. jaskółka - gra poprawnie ?  (soft 1200)
DENON = Dać Elastycznemu Nabywcy Ogrom Niuansów :-)

Offline dadcom

• Zaawansowany użytkownik
  • NIE WAZNE Z CZEGO GRASZ WAZNE JAKI KLIMAT TWORZYSZ
    • dadcom
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpień 2008, 20:30:29 »
gra poprawnie jesli przejdzie przez dedykowany denona -to mialem na mysli
TANNOY REVEAL 6D hd 215,vr601x ,M-AUDIO FW 410  vestax pmc 17a   DENON DN HC 4500 ROLAND FANTOM X6 wypasiony deskop i masa przewodow.....

Offline TrixTin

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Styczeń 2009, 13:49:13 »
Mój 1200 ma problem z czytaniem niektórych płyt... zaś drugi cdek nie ma zadnych... działa na tych samych płytach aż miło patzrec... a do rzeczy... po włożeniu płyty albo ja wczyta po około minucie lub 40sek zależy od jego widzi mi się... badź wyświetli sie disc error lub się zawiesi... bądz jest zwiecha podczas odczytywania płyty... i w tedy to tylko wyłacz/włacz...   mam soft  sys1400  i czy z tym sie da coś zrobić czy lepszy będzie serwis...?
PS. A i nie czyta z tych płyt nazw pliku... choć są i dni kiedy przeczyta...

2x Pioneer CDJ850, 1x Denon DN-X600, 1x AKG K181DJ

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Styczeń 2009, 18:41:57 »
Jeśli są takie różnice pomiędzy odtwarzaczami przy tych samych płytach i tym samym sofcie, jak piszesz - pozostaje tylko serwis.
Sklep.DenonDJ.pl

Matx

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Styczeń 2009, 22:45:42 »
W temacie o sofcie 1410 wspominałem ze napisze co nie co o dziwnych trzaskach po nagraniu na płyty Sony wiec tak:

Na początku wspomnę tylko ze soft mam już 1410 i płyty (te właśnie Sony) nie zawieszają się już.

W pdf od softu 1410 polecali płyty Taiyo Yuden - jak juz było napisane Taiyo Yuden produkuje również płyty dla Sony - i takowe zakupiłem no i nie jestem zadowolony.
Teraz powoli może dojdziemy co jest nie tak ( albo nie...)

Kaminsky - pytałeś jaką mam nagrywarkę i jakim programem nagrywałem.
Nagrywarkę mam Lite-On DVD+/-RW iHAS120 ( praktycznie nowa - może z 10 płyt nagrałem)
A nagrywałem : Nero 9 , Ashampoo Burning Studio 8 , CDBurnerXP , Easy CD-DA Extractor.
Prędkość nagrywania x16  (mniej nie mogę ostawić)

Nagrywałem dokładnie na te płyty:

Poleciłeś mi programik co by sprawdzić info o płycie :

A oto jakie to trzaski słychać po nagraniu na te płyty : 
(poziom trzasków jest różny - wybrałem nutkę gdzie najbardziej je słychać )
http://odsiebie.com/pokaz/1313239---abf9.html

Pomyślałem że może nagrywarka coś źle nagrała - ale na innych odtwarzaczach płytka smiga normalnie.
Zrobilem tez test w Exact Audio Copy - w 100% jest dobrze nagrana.

Wiec wniosek chyba tylko jeden.....płyty Sony wcale nie takie dobre dla tych denoków(chyba że ktoś z Was ma inne pomysły?? :) )....Jutro kupie parę rożnych płyt i zobaczę jaka będzie różnica. Może trzeba poczekać na lepszy soft....
A może ktoś z Was korzysta z tych płyt ?

Pozdrawiam

Ach - jeden i drugi denonek tak samo odtwarza płytę/płyty. Nie że jeden lepiej drugi gorzej :)

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Styczeń 2009, 23:18:40 »
Pierwsza zła informacja. Te płyty Sony są z jednej z fabryk Sony, a nie z fabryki Taiyo Yuden. W CDR Media Code Identyfier w polu producent nośnika zamiast Sony Corp. powinieneś mieć Taiyo Yuden. Tak jak pisałem wcześniej - każdy producent swoje krążki produkuje w kilku różnych fabrykach. Z usług Taiyo Yuden korzysta kilku większych producentów, ale wcale to nie znaczy, że wszyscy Ci producenci tych swoich płyt gdzieś indziej też nie produkują. Nawet kupując te same płyty u jednego dostawcy nie masz gwarancji, że za jakiś czas przyjdzie inna dostawa z innej fabryki.

Kwitując, ta płyta nie została wyprodukowana przez Taiyo Yuden.

Co do nagrywarki, ciężko cokolwiek mi powiedzieć o tym modelu - przydałby się jakieś konkretne testy jakości zapisu ukazujące ilość błędów C1/C2 oraz zniekształceń Jitter. Wtedy co nieco by to nap powiedziało. Prędkość zapisu 16x przy tej nagrywarce jak najbardziej jest ok.

Jedyne wyjście - potestować kilka innych marek płyt i trafić akurat na te właściwe. Ew. kupić oryginalne markowe Taiyo Yuden (dawałem 2 linki do polskich sklepów).

Co jak co, ale optyka w tym modelu to im nie wyszła. Robią co mogą, ale soft nie załatwi niedoskonałości samego napędu (a zapewne tu jest pies pogrzebany), stąd korygują softem wrażliwość na płyty i DENON czyta je "na siłę"  tak jak potrafi, stąd te zakłócenia.
Sklep.DenonDJ.pl

Matx

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Styczeń 2009, 23:45:07 »
No jutro kupie i potestuje i zobaczymy :)
A co do testów jakości zapisu nagrywarki to postaram się zamieścić :)
Ale fakty jest chyba taki jak napisałeś...optyka....sam soft w 100% tego nie poprawi ale miejmy nadzieje ze w jak największym stopniu :)

Offline caroolek

• Użytkownik
  • **
    • Profil na Myspace.com
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Styczeń 2009, 23:54:57 »
MAm podobny problem z TYMI SAMYMI plytami Sony... Dlatego przerzucam sie powoli na pamieci usb... oczywiscie z tym tez mam klopoty, ale mam nadzieje, ze w koncu sobie z nimi poradze :) Rezygnuje z plyt, chyba o to chodzilo tez Panom z Denona :) W koncu mamy XXI w. i tak samo, jak zapalkami juz sie fajek nie odpala, powinnismy sie przerzucac na mp3, pendrive'y i dyski usb. ;) Co do plytek, to u mnie z poczatku (pare tygodni) chodzily w porzadku, pozniej zaczelo wywalac "Disc error" i tylko reset denona pomaga i to nie na dlugo...
2x Denon DN-S1200 + Denon DN-X120 + Sennheiser HD 215 + 2x OCZ Rally2 16gb + laptok ;) = Nieograniczona przyjemność z muzyki :)

Offline TrixTin

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Styczeń 2009, 00:27:46 »
Ja mogę zaproponować cd-r EM-TEC nie zanotowałem z nimi żadnego problemu (na działającym odtwarzaczu) Dzwiek ok... nic sie nie ścina... można by popróbować:)

maestro

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Styczeń 2009, 00:06:13 »
No jutro kupie i potestuje i zobaczymy :)

daj znac jak po Twoich zakupach plytek player sie zachowuje :) bo ja tez mam taki problem ze zadnych plyt mi nie czyta (tzn z mp3). z dns1000 nie mialem zadnych problemow a tutaj zadnej nie moge odtworzyc. Powiem szczerze ze mnie troche to przeraza, bo jak tak bedzie z kazdymi plytami to ja podziekuje za te odrwarzacze. Sciezki Audio elegancko czyta, z USB tez szybko wczytuje. Zaznaczam ze wgralem soft 1410 i w ogole nie pomogl. Mam jeszcze nadzieje ze wina plyt bo wlasnie praktycznie wszystko mam nagrane na te sony, ale z predkoscia x4 i nic.

Offline caroolek

• Użytkownik
  • **
    • Profil na Myspace.com
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Styczeń 2009, 00:52:04 »
Maestro....

DN-S1200 nie czyta płyt z mp3... nie czyta i póki co nie będzie czytał :)
2x Denon DN-S1200 + Denon DN-X120 + Sennheiser HD 215 + 2x OCZ Rally2 16gb + laptok ;) = Nieograniczona przyjemność z muzyki :)

maestro

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Styczeń 2009, 01:10:51 »
:D dopiero teraz doczytalem to w manualu :D dzieki za info, bo przeciez bym nie usnał :)

Offline ketjovv

• Aktywny użytkownik
  • I'm Mono, stereo when I play
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Styczeń 2009, 10:05:49 »
siema. ja używam płyt Verbatima, Esperanza DjBlack i jak narazie wszystko ładnie gra nić sie nie zacina. POzdross
2xDENON DN S1200+DN X120+TECHNICS RPDJ 1210+TORBA ZOMO+MIKROFON SHURE C608+SOUNDBITE MICRO+ALESIS M1 ACTIVE MKII('',)

Offline misiek39

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Styczeń 2009, 20:19:45 »
Używam tylko i wyłącznie płyt Sony od kilku lat zarówno CD jak i DVD i powiem szczerze nie ma dla lepszych płyt niz ta właśnie firma. Teraz kiedy zakupiłem Denonki również używam Cd Sony i nie mam z nimi najmniejszych problemów. Miałem kiedyś podobne problemy kiedy w kompie miałem zamontowanego Lite - On , następnie zmieniłem go na nagrywarkę NEC i problem jak ręka odjął.
Może to nie wina płyt tylko nagrywarki , lub też oprogramowania. Z doświadczenia wiem np. że Nero serii 7 przy korzystaniu z funkcji Nero Cover Designer nie drukuje okładek w sposób poprawny (sa przesunięcia na wydruku) a programik "ważący" niecałe 10 MB daje radę bez problemu.
Powiem więcej; po kilku latach testowania uważam soniacze za najbardziej trwałe nosniki , nie miałem nigdy problemów z "odpaleniem" archiwizowanych danych.
Podsumowując: uważam że problem nie występuje w nośnikach a w oprogramowaniu lub sprzęcie. Nigdy też płyt audio nie paliłem z prędkością większą niż 24x, problem nie występował.
Jak na razie w DN S-1000 soniacze śmigają aż miło

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Styczeń 2009, 20:35:09 »
Zauważ tylko jedno, problem dotyczy DN-S1200, a nie DN-S1000. To dwie różne maszyny. Nikt tu nigdy nie zgłaszał problemów z czytaniem przez DN-S1000, natomiast bardzo wiele osób skarży się na problemy z czytaniem przez DN-S1200. Te urządzenia podobne są w większości tylko z nazwy, marki, segmentu, wielkości. To jest kolejna generacja, gdzie większość komponentów w nich jest już inna (wcale nie koniecznie lepsza niż w poprzedniku), włączając w to optykę, której to sprawa dotyczy.

Poza tym, może płyty SONY są ok, ale nie nazywałbym ich od razu najlepszymi. Przeprowadziłeś szereg testów wielu marek płyt z różnych fabryk, skoro jesteś o tym przekonany? Mógłbyś przedstawić jakieś wykresy porównawcze przedstawiające porównawcze kilku marek płyt (w tym SONY, z zaznaczeniem z której fabryki pochodzą, ponieważ jest to dosyć ważne) przedstawiające stosunek ilości błędów C1 do C2 w raz ze zniekształceniami Jitter zaraz po nagraniu, oraz tych samych płyt po kilku latach? Tak abyśmy się mogli oprzeć na FAKTACH a nie subiektywnych odczuciach. Po prostu chcemy uniknąć sytuacji, kiedy ktoś narzuca czyjeś zdanie niczym niepoparte oraz sam żyje w przekonaniu, że naprawdę tak jest, a w rzeczywistości może się bardzo mijać z prawdą.

Interesują nas tylko FAKTY, FAKTY i jeszcze raz FAKTY i to poparte dowodami. Czekam na wykresy porównawcze :)
Sklep.DenonDJ.pl

Offline misiek39

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Styczeń 2009, 20:45:17 »
oki doki aluzję zrozumiałem :) jasna sprawa , moje odczucie jest zdecydowanie subiektywna , sorki troszkę sie rozpędziłem ,
pozdrawiam

Offline belek21

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Styczeń 2009, 20:50:30 »
Ja na ten przykład nie miałem żadnych problemów i nie mam z czytaniem płyt przez moje denonki....
Zarówno na starszym sofcie 1100 jaki i na 1410.( odpukać oczywiście)
 A używam różnych płyt, nie zawsze są one najlepszej jakości. Nawet z tymi porysowanymi nie ma jakiś tam większych problemów.
Pozdrawiam.

Offline Borys

• Człowiek DENON
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Styczeń 2009, 23:21:25 »
Ja używam Sony i też miałem z nimi problem. Zauważyłem, że DN-s1200 nie lubi porysowanych płyt. Jak zrobiłem kopie wszystkie płytki grają ok. Dlatego często sprawdzam stan płyt i jak są porysowane, to przegrywam.

Offline TrixTin

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Styczeń 2009, 23:49:50 »
Nie tyle co porysowane ale również popalcowane również... kilka odcisków palców miałem  z dołu  cd i player nie wczytał płyty... dopiero jak przetarłem dół było ok;) Jak dla mnie to laser jest za wrażliwy:) (dodam ze była to płyta sony);P

Matx

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Styczeń 2009, 02:56:30 »
No w końcu chwile znalazłem (studia...ehhh) co by coś nagrać.
Tylko (narazie) 3 marki - ale specjalnie kupiłem najtańsze jakie można było żeby sprawdzić jak denon sobie z nimi poradzi........ :)

- BENQ
- HAWK
- THINK XTRA

(mogę zamieścić zdjęcia płytek jak wyżej )

No i poradził. Nagrywane tak samo jak pisałem parę postów wyżej.
DN-S1200 (oby dwa) odtwarzają płyty bardzo dobrze.

Zrobiłem małe ryski na płytach ( pocierając o biurko hehe ) dalej było odtwarzane dobrze ( odsłuchałem całą płytę)

Będę testował sobie na pewno o wiele więcej płyt ( a może by tak zrobić listę płyt z którymi użytkownicy mieli problemy ? ) - tylko jak znade czas - może po sesji egzaminacyjnej :)

O jakieś wykresy porównawcze też się postaram.
Pozdrawiam!

Offline mauro_tm

• Użytkownik
  • **
    • Myspace
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Maj 2009, 19:02:02 »
Wyszedł nowy soft i poprawiono parę bugów :) ciekawe jak teraz te maszynki się będą sprawować

Offline Marked_One

• Moderator Globalny
  • Człowiek DENON
  • DENONDJ - Use It. Live It.
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Maj 2009, 07:36:35 »
Sprawdź i daj znać jak sprzęt się zachowuje, może ukryto jakąś nową funkcję? Kto wie?  :)
DENON DN-X500 + DN-HD2500 + DN-HP1000

Offline blackmagic2020

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Listopad 2009, 15:04:14 »
Ok to jak juz jestesmy w temacie :-) kazda plyta AUDIO jaka nagrywam (nie wazne jaki program czy jaka plyta cd, predkosc zapisu) na cd posiada jakies takie dziwne ciche trzaski, slychac to zwlaszcza podczas brake'ów. Aha i nie slychac tego podczas calego tracku tylko chwilami raz ciszej raz glosniej, co i tak jest lekko drazniace. Mowie tylko o nagrywanych cd, bo oryginalne cd dzialaja bez zarzutu. A tak poza tym to nie mialem zadnych problemow typu nie czytajacych nagrywanych cd. Wiecie w czym tkwi problem? Dzieki!

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Listopad 2009, 15:15:49 »
- jaki model nagrywarki?
- jakiej marki płyt używasz? Z której fabryki one pochodzą (sprawdź programem CDR Media Code Identifier)?
- którą wersję softu posiadasz w odtwarzaczu?

Niestety zdarzają się nośniki, za którymi DN-S1200 nie przepada i trzeba wypróbować kilka różnych marek. Osobiście polecam płyty Verbatim lub z fabryk Taiyo Yuden. Temat ogólnie wałkowany tutaj i w tym wątku.
Sklep.DenonDJ.pl

Offline TrixTin

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Listopad 2009, 16:33:26 »
Mam czasem tak samo... ale te trzaski nie zdarzają się tylko na player'ach tylko na każdym sprzęcie odtwarzającym. Wydaje mi się, ze to raczej wina źle nagranych płyt... gdyż próbowałem juz X marek od tych tanich do tych z np verbatim'a za kilka zł za sztukę i zdarzały się też trzaski... tak samo z nagrywarkami zawsze coś gdzieś wyskoczyło, a nie wierze, że każdy mój sprzet ma takie same problemy, cóż trzeba się przyzwyczaić choć to irytujące. Może się mylę ale to tylko moja opinia.

Offline blackmagic2020

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Listopad 2009, 20:23:11 »
- jaki model nagrywarki?
- jakiej marki płyt używasz? Z której fabryki one pochodzą (sprawdź programem CDR Media Code Identifier)?
- którą wersję softu posiadasz w odtwarzaczu?

Niestety zdarzają się nośniki, za którymi DN-S1200 nie przepada i trzeba wypróbować kilka różnych marek. Osobiście polecam płyty Verbatim lub z fabryk Taiyo Yuden. Temat ogólnie wałkowany tutaj i w tym wątku.

-model nagrywarki: yyy.. nie wiem czy to dobra nazwa - TSSTcorpCDDVDRW TS-L632N
-naprawde rozne marki, ale zadne z nich nie pochodza z taiyo yuden. Plyty zazwyczaj Verbatim, ale serio uzywalem roznych marek od tych bardzo tanich po te dosc drogie. Wiekszosc plyt glownie byla przystosowana do audio
-wersja softu oczywiscie najnowsza

Aha i mam pytanie czy te plyty Taiyo Yuden sa naprawde dobre? Chyba kupie troche sztuk z ebaya i przetestuje tez najwyzej :-)
Plyty glownie nagrywam np x8, zdarzalo mi sie takze kilkakrotnie nagrywac z wieksza predkoscia. Nagrywalem je w Nero i wypalalem tez w Windows Media Player.

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Listopad 2009, 20:38:36 »
TSSTcorpCDDVDRW TS-L632N

Także już mamy przyczynę. Szrot straszny, mam praktycznie taki sam model (różni się ostatnią literą w oznaczeniu). Padają jak muchy, mój już nie nagrywa CD-R (tzn. nagrywa, ale z tego przeczyta może 1 na 10). Testy jakości zapisu fatalne. Niestety, ale do laptopów, jeśli chodzi o napędy optyczne to lądują budżetówki. Jeśli masz laptopa, nagrywasz płyty, z których chcesz grać zawodowo i zależy Ci na niezawodności to musisz rozejrzeć się za jakąś zewnętrzną nagrywarką wyższych lotów. Proponuję poczytać testy, recenzje (choćby takie jak w serwisie CDRLab.pl i tym podobnych) różnych napędów uwzględniając szczególnie jakość zapisu CD-R Audio. Zmiana samych płyt na Taiyo Yuden (które zresztą możesz również kupić w Polsce, niekoniecznie za granicą) nic w tym przypadku nie da, jeśli sam napęd jest podrzędnej jakości.
Sklep.DenonDJ.pl

Offline blackmagic2020

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Listopad 2009, 22:43:49 »
Dzieki bardzo Kaminsky! Dla pewnosci jeszcze postaram się nagrac cd na jakims innym kompie z lepsza nagrywarka. W takim razie trzeba sie rozejrzec niedlugo za jakas nagrywarka zewnetrzna, pozdro! ;-)

Offline blackmagic2020

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Listopad 2009, 21:08:47 »
Hmm, a wiec nagralem z ciekawosci u brata na laptopie 2 plytki audio i dalej nie bylem zadowolony, bo slychac byla trzaski w tle na nagranych plytach po tym jak wrzucilem je do swoich denon'ow. Nie wiem jaki dokladnie ma model nagrywarki, ale napewno jest to.. pioneer :-D myslalem, ze jakos audio bedzie lepsza niz z nagrywanych plyt nagrywarki mojej marki, czyli no name hehe :-) Jak widac bede musial kupic jakas naprawde porzadna nagrywarke, bo jednak wole grac z plyt :-)
Moge wiedziec jakich Wy uzywacie nagrywarek do nagrywania plyt audio? Mozecie jakas polecic? Dzieki ;-)

Offline Kaminsky

• Administrator
  • Człowiek DENON
    • Sklep.DenonDJ.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Listopad 2009, 21:38:41 »
Sprawdź właśnie na jakiejś desktopowej nagrywarce, a nie laptopowej.
Osobiście mam jeszcze BENQ DW1655 (ostatni godny polecenia model tej marki, po wykupieniu przez LITE-ON następne napędy BENQ zeszły na psy).

Musisz po prostu poczytać testy. Nie możesz ufać samej marce, bo nawet najlepszym od czasu do czasu uda się wypuścić jakąś szmirę. Zanim coś kupisz czytaj testy w sieci w wortalach specjalizujących się w tym (przykładowy link podałem we wcześniejszym poście).
Sklep.DenonDJ.pl