Autor Wątek: Niezidentyfikowany problem;/  (Przeczytany 5630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sticker

  • Gość
Niezidentyfikowany problem;/
« dnia: 03 Grudzień 2009, 21:25:37 »
Witam.

Otóż gdy chce podłączyć mojego HC 4500 pod kapa występuje błąd.
Jest to tak ze gdy już podłącze Denona, komputer zaczyna wyszukiwać do niego sterów, i nagle komputer się wyłącza - niebieski ekran jakieś tam bazgroły o błędzie i restart kompa.

Dodam ze system operacyjny to Vista, firmware Denona to 1001 (przez ten błąd nawet go zaktualizować nie mogę;/)

Nie wiem czy to wina sprzetu, czy systemu. Może się ktoś z takim czymś spotkał

Proszę o pomoc.

Offline Kaminsky

  • Administrator
  • Człowiek DENON
  • *****
  • Wiadomości: 2403
    • DenonDJ.pl
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudzień 2009, 22:25:39 »
To o czym piszesz jednoznacznie wskazuje problem z systemem operacyjnym, ew. samym komputerem. Podstawowa instalacja urządzenia powinna przebiegać bezproblemowo, nie potrzeba nawet żadnych dodatkowych sterowników, a samo urządzenie po instalacji powinno identyfikować się jako zewnętrzna karta dźwiękowa.

Tak na szybko proponowałbym reinstalację systemu operacyjnego + ewentualnie sprawdzenie ustawień konfiguracyjnych w BIOSie czy przypadkiem nie ma jakichś ustawień poblokowanych (DISABLED).
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Sticker

  • Gość
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudzień 2009, 23:22:47 »
To zrzuciles mi glaz z serca. Stawiałem w większym stopniu ze to system (fabrycznie wgrany, nie przeinstalowany), ale tez nie wykluczałem ze to może być wada Denona (zdziwiłbym się jak by to był przyczyna wyjętego z pudełka nowego sprzętu).

No nic, to zostało mi tylko przeinstalować system, i cieszyć się z nabytku.
Wkurzę się jednak jak to nie bedzie wada systemu :P

Dzięki za nakierowanie/pomoc.

Pozdrawiam

Sticker

  • Gość
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudzień 2009, 22:27:53 »
Sama format kompa nie pomógł. Ciągle występował ten ze problem - niebieski ekran z jakimiś tam informacjami o błędzie. Wszystko to działo się na wersji firmware 1001. Pomogła aktualizacja firmware Denona. Jednakże musiałem to wszystko robić za pomocą Win XP, gdyż pod Vista występował tenże błąd i Denona ruszyć nie można było.

Pozdrawiam.

Offline Kaminsky

  • Administrator
  • Człowiek DENON
  • *****
  • Wiadomości: 2403
    • DenonDJ.pl
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Grudzień 2009, 08:57:38 »
Vista z SP1? Czy zainstalowałeś sterowniki ASIO 1.01 (nie 2.0, te pod Vista nie działają poprawnie).
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Sticker

  • Gość
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudzień 2009, 19:44:06 »
SP 2. Właśnie zrobiłem delikatna gafę. Najpierw zainstalowałem te 2.0 a później dopiero doczytałem ze pod Vistę dla DN HC dedykowane są te 1.01. Próbowałem następnie odinstalować te pierwsze i zainstalować te poprawne, ale gdy to robiłem to instalator krzyczał (mimo braku jakichkolwiek sterowników Asio - według Visty) ze najnowsze sterowniki są wgrane i nie mogę wgrać teraz tych 1.01. Podejrzewam ze przez to mi teraz Traktor przerywa połączenie komputer - kontroler.

Offline Kaminsky

  • Administrator
  • Człowiek DENON
  • *****
  • Wiadomości: 2403
    • DenonDJ.pl
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudzień 2009, 19:52:47 »
Najprawdopodobniej. Ale jeśli dobrze pamiętam to miałeś innego rodzaju problem - podłączenie samego DN-HC4500 powodowało zawieszenie się komputera (niebieski ekran). Czy teraz ten problem już nie występuje?

Odnośnie instalacji 1.01 nie dałeś rady mimo to potwierdzić, że chcesz takowe sterowniki nadpisać? Może miałeś błąd przy odinstalowywaniu 2.0? Spróbuj ponownie zainstalować 2.0, następnie odinstalować i po tej operacji koniecznie zresetować komputer i dopiero wtedy zainstalować 1.01. W przypadku Windows 7 taka operacja przynosiła pożądany rezultat (a Win 7 z Vistą ma więcej wspólnego niż choćby z XPkiem).
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Sticker

  • Gość
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudzień 2009, 23:45:48 »
W wyeliminowaniu tamtego błędu pomogła aktualizacja kontrolera. Teraz gdy podłącze pod kompa Denona takowego problemu nie ma.

Sterowniki ASIO dzięki Twojej radzie tez już przeinstalowałem.

Co do przerywania połączenia kontroler - komputer dalej to występuje, ale to już chyba wina samego softu (Traktora). Wiec pozostaje mi tylko przeczytanie manuala, a jak z manuala nic nie wyczytam to uderzę na forum. No chyba ze znasz, albo jakiś inny user zna, rozwiązanie tego problemu.

Dzięki wielki i pozdrawiam.

Sticker

  • Gość
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudzień 2009, 01:11:56 »
Jednak to nie była utrata połączenia miedzy kompem a kontrolerem. Denon po prostu się zawiesza gdy używam joga. Objawia się to tak ze, gdy dokręcam lub ustawiam punkt cue za pomocą joga wszystkie sygnały midi wychodzące z kontrolera zanikają i zostają tylko te które wchodzą (diody pod przyciskami na Denku).

Pierwsze co pomyślałem ze to może być wina źle wgranego oprogramowania, lecz wgranie jego ponownie nic nie dało.

Jakieś propozycje, pomysły.?

Offline Kaminsky

  • Administrator
  • Człowiek DENON
  • *****
  • Wiadomości: 2403
    • DenonDJ.pl
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudzień 2009, 11:32:45 »
Musisz zaktualizować wersję firmware do SYS 1006. Jeśli nie na Twoim kompie, to może na znajomego? A inne aplikacje jak reagują z obsługą? Przywróciłeś ustawienia fabryczne?

Poza tym musisz zmienić w Presetach (tylko dla Visty, Windows 7) domyślną wartość Touch Init. z 3ms na 10ms lub więcej.
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Sticker

  • Gość
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudzień 2009, 22:00:59 »
Sys. 1006 wgrany, Trns Int zwiększony na maksa, czyli do 20m/s.
Denon wytrzymał sesje 15-minutową kręcenia oba jogami naraz i się nie zawiesił.
Zobaczymy czy w późniejszym czasie nie będzie pokazywał swojego "widzi mi się" :P

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Offline Kaminsky

  • Administrator
  • Człowiek DENON
  • *****
  • Wiadomości: 2403
    • DenonDJ.pl
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudzień 2009, 22:11:25 »
W Viscie wystarczy 10ms. Zobacz jakie ustawienie Ci pasuje (zmienia się feeling JOG'a). Moim zdaniem teraz nie powinien sprawiać Ci żadnych problemów :)
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Sticker

  • Gość
Odp: Niezidentyfikowany problem;/
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Grudzień 2009, 21:43:32 »
No i nic nie sprawia problemu teraz :) wszystko śmiga tak jak trzeba.
Dzięki wielkie za pomoc.